Instellingen

‘Juist kleine gemeenten worden dominant in Alphen’

ALPHEN AAN DE RIJN - Zij houdt haar hart vast, zegt Wil Verschuur van de lokale partij Beter Alphen. ‘Ik denk dat zij het straks gaan uitmaken hier.’ Met ‘zij’, bedoelt Verschuur de kleinere kernen Boskoop en Rijnwoude die samen met Alphen aan den Rijn per 1 januari een nieuwe gemeente vormen.

‘Let maar op mijn woorden. Alphen raakt straks ondergesneeuwd. Dat gaat nog echt spannend worden. Die kleine gemeenten zijn niet zo zielig als ze zich voordoen. Er moet wel een heel goede burgemeester komen om dit zootje in de hand te houden.’

Verschuur erkent het direct: zij windt er geen doekjes om en zegt het hard. ‘Maar daar sta ik om bekend.’

Relatief veel mensen uit Boskoop

Uit de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week woensdag blijkt dat in de nieuwe gemeenteraad van Alphen aan den Rijn relatief veel mensen uit Boskoop zitten. Elf zijn het er, op 39 raadsleden. Dit terwijl Boskoop ongeveer 15.000 inwoners heeft en Alphen zo’n 73.000.

De tegenstanders van de fusie vreesden dat de kleinere kernen ondergesneeuwd zouden raken als ze samengingen en dat er in de gemeenteraad te weinig aandacht voor Boskoop en Rijnwoude zou zijn. Maar op basis van de hoeveelheid raadsleden hoeft daarvan dus geen sprake te zijn.

Het is niet de grote hond die bijt

Verschuur, die nu voor haar partij in haar eentje in de raad komt, vreest juist het omgekeerde. ‘Het is niet de grote hond die bijt, maar de kleine keffertjes. Die twee kleine gemeenten zijn helemaal niet zielig.’