Instellingen

Partij van de Eenheid maakt zich zorgen over ronselen informanten

Arnoud-van-Doorn,-raadslid
Arnoud-van-Doorn,-raadslid

DEN HAAG - De Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over het ronselen van jongeren door de politie, de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie en de geheime dienst AIVD.

Volgens de partij zorgt het benaderen van de – soms nog minderjarige - jongeren door de diensten voor ‘onrust en wantrouwen’ bij de achterban van de PvdE.

Raadslid Arnoud van Doorn zegt dat zijn partij een aantal jongeren en hun ouders heeft gesproken over het ronselen. Hen zou zijn gevraagd informatie te vertrekken over familie, vrienden en kennissen.

Geld in ruil voor informatie

Ook zouden de politie en de geheime dienst vaak een financiële vergoeding voor informatie aanbieden. Maar er stonden ook andere vergoedingen tegenover, zoals een vakantie voor het hele gezin naar Marokko, het betalen van een studie, of het ‘oplossen’ van openstaande boetes, een huurachterstand of schulden, stelt Van Doorn. Hij wil van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opheldering over de vraag of dit is toegestaan.

Het raadslid stelt in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders dat als iemand eenmaal is geronseld als informant, het moeilijk is om te stoppen met het verstrekken van informatie.

‘Je zit er nu in, en je wilt toch niet dat je vrienden of familie weten dat je informant was?’,  zou hen te horen zijn gegeven. Van Doorn wil van de burgemeester weten of ‘dit soort intimidatie’ is toegestaan.