Nieuwe Haagse pekeltrams gaan de sneeuw bestrijden

DEN HAAG - De HTM heeft maandag vier nieuwe pekeltrams gepresenteerd. Daarmee gaat het vervoersbedrijf komende winter de strijd aan met de sneeuw en vorst. De verbouwde reizigerstrams hebben niet de vertrouwde rood met beige kleuren, maar zijn geel met grijs geworden zodat de passagiers weten dat ze niet in kunnen stappen.
De stoelen in de voertuigen zijn vervangen door grote pekeltanks. De trams moeten de rails en wissels sneeuwvrij maken. Deze nieuwe verbouwde trams vervangen de oude exemplaren die de afgelopen winters werden ingezet. Ze zijn veel beter bestand tegen de schade die het agressieve pekelwater aanricht. Zo hebben de draaistellen en de vloeren een speciale coating gekregen om corrosie te voorkomen. Ook zitten er zwembadputjes in de trams om het pekelwater veilig af te kunnen voeren. De trams worden ook nog voorzien van sneeuwschuivers.

Trots

De Haagse wethouder en bestuurder van het Stadsgewest Haaglanden Peter Smit is trots op de nieuwe pekeltrams en het werk dat binnen de HTM verzet is. Volgens hem gaan deze trams er voor zorgen dat er op de belangrijkste lijnen bij sneeuwval minder overlast is. Wel blijft de mogelijkheid bestaan dat bij extreem winterweer minder drukke tramlijnen tijdelijk uit de dienstregeling worden gehaald zodat de HTM zich kan concentreren op het sneeuwvrij houden van de rest van het tramnet.
Vorige winters was er veel kritiek op de HTM vanwege  trams die stil stonden in de sneeuw en de haperende communicatie. Naast de inzet van deze nieuwe pekeltrams worden er ook meer wissels verwarmd en krijgen de onbetrouwbare RandstadRail-wissels bij het Forepark en in Zoetermeer nieuwe onderdelen.
De ombouw van de pekeltrams heeft 300.000 euro gekost.