Respect voor het riool op Wereldtoiletdag

wc-pot
wc-pot
DELFT - Het Hoogheemraadschap van Delfland is dinsdag, op Wereldtoiletdag, een nieuwe campagne begonnen. De organisatie wil respect voor het riool, en vraagt mensen geen billendoekjes, frituurvet en condooms meer door de wc te spoelen.
‘Frituurvet en vezeldoekjes klonteren samen en zorgen voor verstoppingen in het riool en je eigen afvoer', zegt Dennis de Jong, projectleider van de campagne 'Niet in het riool'. 'Het verhelpen van die verstoppingen kost veel tijd en geld. Daarnaast tasten chemicaliën het riool aan en kunnen ze zelfs ontploffingen in het riool veroorzaken. Ze verstoren bovendien het waterzuiveringsproces.'
Alleen poep, plas en gewoon toiletpapier mag door het toilet en alleen (afwas)water door de gootsteen of het doucheputje. De rest hoort in de afvalbak of chemokar. Vet kan ingeleverd worden bij steeds meer supermarkten en milieustraten die een gele vetcontainer hebben.

Bijna 110.000 kilometer

De sanitaire omstandigheden in Nederland zijn voor de meeste mensen goed geregeld. Maar dat is niet altijd zo geweest. Het Nederlandse rioolstelsel meet bijna 110.000 kilometer en bestaat nog niet zo gek lang, namelijk pas vanaf het einde van de 19e eeuw.
In die tijd zorgde de enorme groei van de bevolking en steden voor zware epidemieën. Men kwam erachter dat het nodig was afvalwater beter af te voeren. Het riool bleek het beste medicijn te zijn tegen ziektes.

Poepemmers

Het eerste moderne riool zoals we dat nu kennen, werd in 1858 aangelegd in Londen. Rond dezelfde tijd kregen ook Nederlandse steden een afgesloten riool. In dorpen en op het platteland gebeurde dat pas veel later: in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw gebruikten mensen nog poepemmers.