Instellingen

150 uur werkstraf voor man die dreigde met schietpartij op Leidse scholen

Dreiging schietpartij Leiden

DEN HAAG - Janoek V. uit Leiderdorp die via internet dreigde met een schietpartij op een Leidse school moet een taakstraf van 150 uur doen. De Haagse rechtbank heeft hem dinsdag tot die straf veroordeeld.

Justitie had eerder ook al

en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De man had vanuit Costa Rica allerlei bedreigingen geuit op een internetforum. Hij zei dat hij 'een Leidse docent en zoveel mogelijk studenten' zou neerschieten. Tijdens de zitting zei zijn advocaat dat het niet de bedoeling was geweest zoveel opschudding te veroorzaken. Hij vond de strafeis nogal fors. De dreiger vond ook dat burgemeester Henri Lenferink van Leiden zijn vakantie terug moest betalen.

Onrust

Vanwege de bedreigingen gingen de scholen in Leiden een dag dicht en werden daarna nog een tijd bewaakt door de politie. Het leidde ook op andere plaatsen in Nederland tot grote maatschappelijke onrust.

V. zat in Costa Rica en kwam vrijwillig naar Nederland. Hij zegt dat een Amerikaanse backpacker de eerste dreiging plaatste. V. ontmoette hem in een hotel en leende hem zijn laptop. In het eerste bericht werd in het Engels gedreigd met de schietpartij de volgende dag. Het bericht werd op zaterdag geplaatst. In het Nederlands volgde een bericht dat de schietpartij niet zondag, maar maandag zou plaatsvinden. V. heeft wel bekend de tweede dreiging te hebben geplaatst.

'De dreiger had moeten bellen naar Nederland'

Omdat de politie geen nader onderzoek heeft gedaan naar de Amerikaan, kan het verhaal van V. niet worden uitgesloten. Toch houdt de rechtbank V. medeverantwoordelijk voor de eerste dreiging.

Op zitting vertelde V. dat hij op zondag te horen kreeg dat in Leiden scholen gesloten bleven vanwege zijn actie. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij toen geen contact opnam om te zeggen dat het geen serieuze dreiging was. Volgens de rechters zorgde de dreiging voor veel angst op de scholen.