Zuinige 18,5 miljoen voor hulpactie Filipijnen is 'keurig'

DEN HAAG - ‘Het medeleven raakt ons', zegt de Filipijnse ambassade. ‘Keurige opbrengst', zegt de goede doelenprofessor. ‘Van mij krijgen ze geen cent', zegt een zuurschrijver in crisistijd.
De landelijke actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) heeft 18,5 miljoen euro opgeleverd, ruim 1 euro per Nederlander. Met de huidige opbrengst op Giro 555 komt de actie voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan voorlopig niet in de top-10. Daar staat de actie voor de droogte in de Hoorn van Afrika uit 2011 op 10 met een opbrengst van 25 miljoen euro. De actie uit 2004 voor de tsunami blijft onbetwist nummer 1 met 208,3 miljoen euro.
De crisis is volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt van de Vrije Universiteit Amsterdam nauwelijks van invloed geweest op het geefgedrag. 'Nederland is nog nooit zo rijk geweest, al is het misschien ongelijk verdeeld. Maar internationaal gezien behoort Nederland tot de koplopers bij inzamelingen.' 
Zuur
Toch valt op hoe zuur veel mensen op de pogingen de slachtoffers in de Filipijnen een helpende hand toe te steken. reageren, onder meer op Omroepwest.nl.
‘Schande dat men Syrië vergeet en deze kleine ramp als knuffel-ramp gekozen heeft. Natuurlijk is een golf en harde wind erg, maar het staat in geen verhouding tot de 100.000den die door het Westen in de steek gelaten worden’, schrijft T.P. van Pol uit Den Haag.
‘Wat een geld stroomt er binnen terwijl er geen geld is voor mindervaliden. Laten we ons daar een keer druk om gaan maken ipv iedere keer miljoenen weg geven aan andere landen ’, schrijft anoniem uit Leiden.
‘Zolang de ‘dogmeat market’ daar nog bestaat, krijgen ze van mij geen cent’, schrijft een anoniem uit Utrecht, verwijzend naar de illegale handel in hondenvlees op de Filipijnen
Tegengas
Maar de zuurschrijvers krijgen ook tegengas. ‘Probeer je eens in hun situatie te verplaatsen. Wat zou jij doen als het jou zou overkomen! (…) Wat een stelletje egoïstische chauvinisten zijn jullie! (…) We hebben het hier over mensenlevens!’ schrijft Niki.
‘Waarom zo negatief’, schrijft Gelukkig Mens. ‘Ik wens alle negatieve schrijvers toe dat ze nooit een ramp mee hoeven te maken zo als deze mensen mee hebben gemaakt, dan zouden ze wel anders piepen. (…) Nederland is nu eenmaal een land van klagers ook al hebben ze het nog zo goed. (…) Ik ben blij dat ik bij de mensen mag horen die hun hart laten spreken.
Frans (1) uit Den Haag schaamt zich voor de schamele 20.000 euro die Omroep West met zijn eigen actiedag ophaalde. 'Verdeeld over 250.000 huishoudens in Den Haag hebben die gemiddeld 8 cent per huishouden bijgedragen. Om je dood te schamen.'
Keurige opbrengst
Professor Schuyt noemt de ruim 18,5 miljoen euro van de inzamelingsactie voor de Filipijnen 'een keurige opbrengst'. Volgens de charitasonderzoeker kan het resultaat de komende dagen nog wel oplopen tot een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro.
'Voor een sobere actie op televisie en radio zonder algehele volksmobilisatie is dat een heel goede opbrengst', zegt Schuyt.
Dank
De Filipijnse ambassade in Den Haag bedankt alle deelnemers op haar website: ‘Hun medeleven voor de mensen die zijn getroffen door de tyfoon raakt ons. Hun vrijwilligersgeest en gulheid ontroeren ons. Maraming salamat po! Hartelijk dank!'