Instellingen

Zeventien gemeenten hebben WOZ niet op orde

DEN HAAG - Zeventien gemeenten in de regio Zuid-Holland-Noord bepalen de WOZ-waarde van woningen nog niet helemaal volgens de regels. Dat zegt de Waarderingskamer, de instantie die toezicht houdt op de gemeenten. De verwachting is dat zij dat nog dit jaar verbeteren.

Staatssecretaris Weekers van Financiën stuurde maandag een lijst naar de Tweede Kamer van alle gemeenten die worden beoordeeld op de manier waarop zij omgaan met de WOZ, de Wet waardering onroerende zaken, waarbij de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand bepaalt. Op basis van die waarde wordt ook de hoogte van een aantal lokale belastingen bepaald.

Gemeenten

Zeventien gemeenten krijgen van de Waarderingskamer de aantekening 'te verbeteren'. Het gaat om de volgende gemeenten: Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Nederlek, Nieuwkoop, Oegstgeest, Ouderkerk, Schoonhoven, Vlist, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude en Zuidplas.  

De meeste gemeenten hebben zich aangesloten bij een samenwerkingsverband voor de uitvoering van de WOZ. Feitelijk staan twee van die organisaties in de regio op de lijst van staatsecretaris Weekers. Alleen de gemeente Lisse staat alleen in de lijst, maar die sluit zich aanstaande vrijdag aan bij de andere Bollenstreek-gemeentes.

Administratie niet op orde

 ‘Het komt er op neer dat deze samenwerkingsverbanden hun administratie niet op orde hebben’, aldus een woordvoeder van de Waarderingskamer. In die administratie moet, naast het bouwjaar en de grootte van het pand ook worden aangegeven wat de staat van onderhoud is aan de huizen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe oud is het huis en of er centrale verwarming is of niet. Dat maakt veel uit voor de waarde van een woning en dus ook voor de hoogte van belastingen. Die gegevens ontbreken, waardoor het kan voorkomen dat gemeenten de waarde van een woning hoger inschat dan zou moeten.

Verbetering

De gemeenten in de regio zijn al twee jaar bezig met het verbeteren van de administratie. Samen met de Waarderingskamer hebben zij daarvoor een plan van aanpak gemaakt. Het is een arbeidsintensief project omdat de gegevens per huis moeten worden aangepast. De waarderingskamer verwacht dat de meeste gemeenten hun zaakjes eind dit jaar voor elkaar hebben. 

Wat is de WOZ-waarde

Als je een stuk grond, huis of bedrijfspand hebt dan ontvangt je jaarlijks de WOZ-beschikking. Hierin staat de WOZ-waarde, of wel wat je huis, bedrijfspand of grond volgens de gemeente waard is. De gemeente bepaalt die waarde onder meer aan de hand van de verkoopprijs van woningen  of door het taxeren van een beperkt aantal woningen in de buurt. De WOZ-waarde is belangrijk omdat die wordt gebruikt voor het heffen van belastingen, zoals de ozb, inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting.