Instellingen

Getuige in zaak-Anneke van der Stap is oud-gedetineerde

DEN HAAG - De nieuwe getuige die justitie aanvoert in de zaak-Anneke van der Stap is een oud-gedetineerde die met verdachte Ronald P. heeft vastgezeten. Dat bleek dinsdag bij een regiezitting voor het gerechtshof. Het hof beslist dinsdagmiddag over het verzoek hem te horen.

De getuige Van D. heeft zichzelf volgens de advocaat-generaal zelf gemeld bij de politie. Hij zou hebben gezegd dat hij wat kan vertellen over Ronald P. dat hem aan de moord op Anneke van der Stap kan koppelen. Wat precies, dat is nog niet bekend, maar P. zou in de gevangenis met hem en andere gevangenen over de moord hebben gepraat.

De advocaat van Ronald P., Ruud van Boom, wil niet dat de getuige wordt gehoord. 'Ik vraag me af wat het toevoegt', zei hij dinsdag tegen het hof. 'We weten niet eens wat hij zou kunnen vertellen.' Dat hij met Ronald P. gedetineerd heeft gezeten, maakt hem er volgens Van Boom niet betrouwbaarder op.

Doodsoorzaak onbekend

Anneke van der Stap werd in juli 2005 dood gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk, nadat ze elf dagen vermist was. Haar lichaam was in verregaande staat van ontbinding, de doodsoorzaak is nooit komen vast te staan. Daar wil het Openbaar Ministerie in het hoger beroep alsnog de focus op leggen. Justitie wil drie deskundigen horen over de doodsoorzaak van de Rijswijkse studente.

Het gaat om twee pathologen en een radioloog. Die laatste zou aan een stukje schildklierkraakbeen hebben kunnen vaststellen dat er geweld op Anneke’s keel is uitgeoefend. Justitie wil dat hij voor het hof komt vertellen wat voor geweld dat kan zijn geweest. En het OM wil de deskundigen met elkaars conclusies confronteren.

Ruud van Boom verzet zich tegen het horen van de deskundigen, omdat ze voor de rechtbank al eens zijn gehoord. Hetzelfde geldt voor oud-gedetineerde Van H., die het OM ook voor een tweede keer wil horen. 'Hoe zou uw hof oordelen als wij die verzoeken deden', vroeg Van Boom zich dinsdagochtend af. 'Wij zouden het verwijt krijgen bezig te zijn met een eindeloze fishing expedition.'

Onflatteus

Ronald P. wordt aan de moord op Anneke van der Stap gekoppeld omdat hij op de avond van haar verdwijning met haar pinpas chipte bij een benzinestation. Verder had hij spullen van haar in bezit. Maar volgens de rechtbank was dat geen bewijs dat hij Anneke om het leven heeft gebracht. Hij werd vrijgesproken.

Oud-gedetineerden zouden volgens Van Boom alleen maar op uit zijn P. in een kwaad daglicht te zetten, aangespoord door de media. 'Daarin is de teneur: "Hij mag van geluk spreken dat hij is vrijgesproken, eigenlijk had hij veroordeeld moeten zijn." Kijk alleen maar naar de voorpagina van de Telegraaf maandag, waarop mijn cliënt niet op de meest flatteuze wijze is afgedrukt.'

Dat Van H. onbetrouwbaar is heeft hij zelf al aangetoond, vindt Van Boom. 'Hij weet alleen wat er in het dossier staat, vraag hem dingen buiten het dossier en hij heeft het steeds mis. Hij zegt dat P. het lichaam zijn bus in sleepte door de schuifdeur open te doen. Maar P.'s bus heeft helemaal geen schuifdeur.'

Puttense Moordzaak

Voor de moord op Christel Ambrosius in Putten in 1994, de Puttense Moordzaak, zit P. op dit moment een celstraf uit van 15,5 jaar.