Raad Alphen aan den Rijn beslist over hertelling verkiezingen

Stemmen tellen
Stemmen tellen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad in Alphen aan den Rijn besluit woensdag of er een hertelling van de stemmen komt. Het CDA en GroenLinks hebben daarom gevraagd.
Beide partijen hoopten een restzetel binnen te slepen, maar die is na twee keer hertellen naar de partij RijnGouweLokaal gegaan. De burgemeester vindt een hertelling niet nodig, maar de gemeenteraad heeft daar het laatste woord over. Dat gebeurt tijdens een extra raadsvergadering.
Op de avond van de verkiezingen vorige week woensdag meldde de gemeente dat het CDA acht zetels had gewonnen. Nog diezelfde avond ging een van die zetels naar GroenLinks. Maar een dag later, na het controleren van alle stemmen, kreeg de lokale partij RijnGouweLokaal de zetel toegewezen.
Restzetel uitrekenen is moeilijk
Het probleem in Alphen heeft te maken met de manier waarop in heel Nederland zetels worden verdeeld. Na het tellen van alle stemmen wordt eerst gekeken hoeveel stemmen een partij moet hebben voor één zetel. Dat is de kiesdeler. Dan kijken de tellers hoeveel volle zetels de partijen krijgen. Op basis van de overgebleven stemmen worden de restzetels verdeeld. Daarbij blijkt dat er in Alphen aan den Rijn maar een paar stemmen verschil was tussen GroenLinks en RijnGouweLokaal.
CDA en GroenLinks tekenden bezwaar aan tegen de uitslag, maar dat werd verworpen. Daarom doen de partijen nu een beroep op de gemeenteraad.