Instellingen

Den Haag neemt afscheid van vliegende ooievaar

Oude logo gemeente Den Haag
Oude logo gemeente Den Haag

DEN HAAG - Het Haagse stadhuis stopt met het gebruik van de vliegende ooievaar als logo op brieven, enveloppen en internet. Hiervoor in de plaats gaat Den Haag het oude stadswapen van de stad, het schild met de twee leeuwen en een ooievaar, gebruiken voor de nieuwe huisstijl. Voor de aanpassing is 250.000 euro gereserveerd.

Den Haag gebruikt het huidige logo met de wegvliegende ooievaar sinds 1991. ‘In die periode, de vroege jaren van de digitale revolutie, was er een sterke hang naar eenvoudige, strak gestileerde logo’s', schrijft wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) aan de gemeenteraad. ‘Wapens werden toen als ouderwets ervaren en pasten niet in het heersende tijdsbeeld.’

Maar die tijd is volgens Baldewsingh veranderd. Het stadswapen sluit tegenwoordig juist beter aan bij de identiteit van Den Haag, vooral sinds het wapen van Den Haag vorig jaar de toevoeging Vrede en Recht heeft gekregen.

Stadswapen

‘Voor het eerst in de geschiedenis doet zich de situatie voor dat het wapen van de stad direct verbeeldt waar de stad voor staat', schrijft Baldewsingh. ‘De wapenspreuk bewijst de voortdurende inzet van de stad en haar bewoners op het gebied van vrede en recht.’

De kosten voor de nieuwe huisstijl zijn begroot op 250.000 euro. Dit gaat alleen om de vervanging van zaken als het briefpapier en enveloppen. Andere plekken waarop de huisstijl gebruikt wordt, zoals straatmeubilair, campagnes, brochures, kleding, voertuigen en formulieren, komen later aan bod. Hiervoor moet nog geld gevonden worden.

Nog dit jaar beginnen op het stadhuis de voorbereidingen voor de nieuwe huisstijl, in de loop van 2014 moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn.