Instellingen

Rode Dorp van arbeiderswijk naar studentencampus

DEN HAAG - Er is goed nieuws voor studenten die een woning zoeken. Vlakbij station Hollands Spoor is een studentencampus geopend. 27 huisjes uit 1874 zijn omgetoverd tot 200 studentenwoningen. Leuk detail is dat een groot deel van de renovatiewerkzaamheden zijn verricht door studenten.

De bijnaam van het wijkje pal naast het Hollands Spoor is het Rode Dorp. Het zijn piepkleine huisjes die ooit gebouwd zijn als arbeiderswoningen en een opvallend roodoranje dak hebben. In die woningen zullen nu studenten gaan wonen.

Het verouderde Rode Dorp is de afgelopen maanden goed onder handen genomen. Alle woningen zijn gerenoveerd en voldoen aan de eisen van nu. Zo is er dubbelglas aangebracht en hebben de huisjes een cv-ketel. 

Opvallend aan dit project is dat studenten een groot aandeel hebben gehad in de plannen.  Jaap Uithof van Staedion vertelt: 'Er zijn leerlingen geweest die hebben meegebouwd aan de woningen. Allerhande klusjes zoals zagen en verven.  Ook hebben we gesproken met de toekomstige bewoners. Zij wilden een soort atelier. Dat hebben we voor ze gerealiseerd.'

'Heel ruim voor een student'

De eerste bewoner heeft inmiddels de sleutel. Shaggor Fraites studeert in Rotterdam, maar gaat nu  in het Rode Dorp wonen. 'Ik ben heel blij met deze woning. Het is heel ruim voor een student', zegt de nieuwe inwoner van Den Haag.

Nog niet alle renovatiewerkzaamheden zijn af. De verwachting is dat in februari volgend jaar de studentencampus volledig klaar is. Dan biedt het dorp plaats aan zo’n 200 studenten.