Justitie eist flinke geldboete tegen Haagse Alhuraa Universiteit

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een geldboete van 70.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk, tegen de Alhuraa Universiteit in Den Haag. De universiteit heeft lange tijd diploma's verstrekt terwijl ze daartoe niet bevoegd waren.
Ook nadat ze een waarschuwing hadden gekregen van het ministerie van Onderwijs, zijn ze daarmee doorgegaan. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de rechtszaak tegen de Alhuraa Universiteit.
De universiteit aan de Kerketuinenweg moet ook op de Arabische en de Engelse versie van de site een mededeling zetten dat Alhuraa geen accreditatie heeft en dus geen diploma's mag uitgeven.

Boete betekent ondergang Alhuraa

Volgens de advocaat betekent een boete van deze omvang de ondergang van de universiteit. Het banksaldo zou momenteel ongeveer 3000 euro bedragen.
Een van de studenten van de universiteit moet een schadevergoeding krijgen van 4640 euro wegens oplichting, als het aan het OM ligt. De student zou drie jaar lang kosten gemaakt hebben voor de studie, onder meer voor het inschrijfgeld, terwijl niet duidelijk was dat het diploma dat ze zou krijgen, niet geldig was.
Volgens een van de huidige bestuursleden van de Alhuraa universiteit, is het onmogelijk dat de studente niet wist dat haar diploma niet geldig zou zijn. Dat zou algemeen bekend zijn bij de studenten.

Grote hoeveelheid diploma's gevonden

Bij een doorzoeking van Alhuraa werd volgens het OM een grote hoeveelheid diploma's gevonden met daarop verschillende graden. Ook werden er printers, hologrammen en stickers aangetroffen voor het maken van diploma's. Op de achterkant van de uitgegeven documenten stonden verschillende stempels en handtekeningen.
'Dat zag er indrukwekkend uit, maar het zegt niets', aldus de officier van justitie. De ene handtekening bevestigde de echtheid van de andere, en niet de echtheid van de diploma's.