Instellingen

Gouwenaren gearresteerd na onderzoek drugshandel

REGIO - GOUDA- Een internationaal rechercheteam met Nederlandse, Franse en Belgische politiemensen heeft dinsdagochtend vroeg in totaal 40 verdachten opgepakt in een onderzoek naar drugshandel. Van de verdachten komen er 24 uit Nederland.

Onder de arrestanten zijn in ieder geval twee mannen uit Gouda. Zij behoren tot de zogenaamde Goudse Top 60. Dat is een groep van jonge veelplegers die extra in de gaten worden gehouden door politie en andere instanties.

De groep verdachten zou vanuit Gouda, Rotterdam en Zuid-Limburg lange tijd drugs hebben verkocht aan criminelen in Frankrijk en België.
In 32 panden in Nederland is een inval gedaan. Dat gebeurde in Gouda, Rotterdam, Eindhoven en op zeven plaatsen in Zuid-Limburg. In Frankrijk en België zijn nog eens 15 huiszoekingen gedaan, waarbij 16 mensen zijn gearresteerd. Bij de invallen en doorzoekingen zijn grote hoeveelheden harddrugs, vuurwapens, auto's en honderden mobiele telefoons in beslag genomen, aldus een woordvoerster van de politie.

Harde klap voor drugsnetwerken

De politie denkt met de actie 'een harde klap' toegebracht te hebben aan twee internationale drugsnetwerken, die al lange tijd voor veel criminaliteit en overlast zorgden. Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg hebben samen een zogenoemde Hazeldonkovereenkomst, een afspraak om samen te werken in de bestrijding van de drugshandel. In het kader van die overeenkomst heeft een gezamenlijk rechercheteam de actie van dinsdagochtend lange tijd voorbereid.

In Nederland kwamen dinsdag ruim 400 politiemensen in actie en 25 medewerkers van Defensie. Zij werkten vanuit twee commandoposten onder leiding van 6 officieren van justitie en 5 rechter-commissarissen. In Frankrijk en België gingen ruim 100 agenten de straat op