Instellingen

GroenLinks Den Haag: vrachtverkeer en vuile auto’s weren uit de stad

Vrachtwagen
Vrachtwagen

DEN HAAG - GroenLinks Den Haag wil het vrachtverkeer en vuile auto’s weren uit de stad. De maatregel is het belangrijkste speerpunt van Groen Links om de luchtkwaliteit in Den Haag te verbeteren.

Andere maatregelen in dinsdag gelanceerde 'aanvalsplan' zijn het verlagen van de maximale snelheid naar 30 kilometer per uur in alle woonwijken en invoeren van een sloopregeling voor oude brommers.

Volgens raadslid Arjen Kapteijns van GroenLinks leven inwoners van Den Haag 1 á 2 jaar korter vanwege de ongezonde lucht die mensen inademen. Het aanvalsplan zou een grote stap in de goede richting zijn om de slechte luchtkwaliteit te verbeteren.

Kanker en astma

Het verkeer in de stad draagt in totaal voor bijna de helft bij aan wat we inademen. Roetdeeltjes uit uitlaatgassen veroorzaken ziektes als kanker en astma. Door schoner en minder verkeer denkt GroenLinks een bijdrage te kunnen leveren aan een betere luchtkwaliteit.

De commissie Leefomgeving van de Haagse gemeenteraad praat woensdag over duurzaam wegverkeer en luchtkwaliteit. Onlangs bleek uit onderzoek dat drie van de tien meest vervuilde straten in Den Haag liggen.