Philadelphia Zorg schrapt 900 banen

Zorg
Zorg
DEN HAAG - Bij Philadelphia Zorg met onder meer vestigingen in Delft en Leiden verdwijnen 900 banen in de komende twee jaar. Dat hebben de 7600 medewerkers en andere betrokkenen woensdag te horen gekregen.
'Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk', zegt bestuursvoorzitter Greet Prins. Maar hoeveel dat er zullen zijn is nog niet duidelijk.

Vestigingen dicht

Ook gaan een aantal vestigingen dicht. De organisatie moet snijden in de kosten vanwege bezuinigingen van de overheid op de langdurige zorg (AWBZ). Die taak gaat in 2015 deels over naar de gemeenten.
'In 2014 hebben we al 10 miljoen minder te besteden, als gevolg van bezuinigingen. De komende jaren loopt dat op tot 40 miljoen', zegt Prins. 'We vinden het beroerd en vervelend voor medewerkers en cliënten dat we dit moeten doen. Maar het is nodig voor het voortbestaan van Philadelphia.'
In de ondersteunende functies verdwijnen naar verwachting zo'n 300 banen, onder het verzorgend personeel en de begeleiders ongeveer 600. Het proces moet eind 2015 voltooid zijn.

Digitaal

De ontslagen worden opgevangen door het inzetten van digitale hulpmiddelen (bijvoorbeeld beeldbellen) en door meer te vragen van vrijwilligers en cliënten zelf.
Momenteel werken er al zo'n 4500 mensen bij Philadelphia als vrijwilliger. Dat moeten er meer worden en het is de bedoeling dat ze ook meer gaan helpen. 'Nu hebben we bijvoorbeeld twee betaalde begeleiders bij het eten. Straks worden dat dan één vrijwilliger en één vaste kracht', vertelt Prins.
Philadelphia doet aan gehandicaptenzorg door heel het land. In onze regio zijn er locaties in onder meer Katwijk, Leiden, Delft en Leidschendam.