Instellingen

Alphen en Vlaardingen ruilen van burgemeester

tjerk bruinsma burgemeester alphen aan den rijn
tjerk bruinsma burgemeester alphen aan den rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tjerk Bruinsma (PvdA) is benoemd tot waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn. Hij volgt Bas Eenhoorn op die binnenkort vertrekt als waarnemer.

Bruinsma was elf jaar lang burgemeester van Vlaardingen. Dat is de gemeente waar Eenhoorn vanaf januari waarnemer wordt. Alphen aan den Rijn kan nog niet op zoek naar een vaste burgemeester, omdat de gemeenteraad van de fusiegemeente eerst nog een profielschets moet maken. Pas dan kan de vacature worden opengesteld. De nieuwe raad komt in januari voor het eerst bij elkaar.

Stevige tussenpaus

De fractievoorzitters hebben de commissaris van de koning om een stevige tussenpaus gevraagd die zich vaak moet laten zien bij evenementen in de stad. De 62-jarige Bruinsma heeft inderdaad een ruime politieke ervaring. Voor zijn burgemeesterschap in Vlaardingen was hij wethouder in Groningen.

Bruinsma was ook de eerste burgemeester in Nederland die via een referendum gekozen werd. Hij versloeg toen Rik Buddenberg. Hij voerde ook het verzet aan tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel. De verbinding loopt dwars door een natuurgebied in Vlaardingen.

Eenhoorn bleef langer

Eenhoorn is drie jaar waarnemer geweest in Alphen aan den Rijn. Door de nasleep van de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof bleef hij langer dan hij had verwacht.