Instellingen

'Leven gehandicapten overhoop gegooid'

Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.
Een verzorgende begeleidt een oudere man bij het lopen.

DELFT - De ontslagen bij Philadelphia Zorg zullen grote problemen opleveren bij bewoners. 'Locaties gaan dicht of worden samengevoegd, mensen moeten verhuizen, hun vertrouwde verzorgers staan ineens op straat. Hun hele leven wordt overhoop gegooid.'

Zo reageert een woordvoerder van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad woensdag op het nieuws dat er 900 banen verdwijnen bij de instelling voor gehandicaptenzorg Philadelphia.

De CG-raad vindt dat bij reorganisaties de wensen van bewoners altijd voorop moeten staan. Dat moet meegenomen worden in de invulling van de reorganisatie. 'Organisaties moeten eerst met cliënten en hun familie om tafel, om te voorkomen dat er brokken van komen', aldus de woordvoerder.

Meldtpunt voor klachten

De CG-raad opent woensdag nog een meldpunt. Daar kunnen mensen terecht met hun klachten en opmerkingen over de gevolgen van reorganisaties. De komende jaren gaat de AWBZ deels over naar de gemeenten. De CG-raad voorziet dat dat bij nog meer instellingen voor langdurige zorg zal leiden tot ontslagen, met de nodige gevolgen voor de bewoners.