Instellingen

Kritische PVV’ers Ter Linden en Van Bemmel verenigen zich

jhim van bemmel pvv
jhim van bemmel pvv

DEN HAAG - Twee kritische oud-PVV’ers hebben hun krachten gebundeld. Voormalig Kamerlid Jhim van Bemmel is fractiemedewerker geworden van de Groep ter Linden in de Haagse gemeenteraad.

Door Maarten Brakema

‘Ik heb voor hem gewerkt als fractiemedewerker in de Tweede Kamer en had iemand nodig die de regio ook goed kent,’ zegt Paul ter Linden. Hij stapte begin oktober uit de Haagse PVV uit onvrede over de manier waarop Geert Wilders die partij aanstuurde.

Blij

Van Bemmel zelf zegt blij te zijn met zijn nieuwe functie. ‘ Ik vind het politieke spel erg leuk. En als ex-PVV’er is het niet makkelijk een baan te krijgen.’

Jhim van Bemmel zat sinds juni 2010 voor de PVV in de Tweede Kamer. Iets meer dan twee jaar later stapte hij uit de Kamerfractie van die partij nadat bleek dat Wilders hem niet op de nieuwe kieslijst voor de verkiezingen had gezet. ‘Twee jaar hard werken in de Tweede Kamer niet voldoende gewaardeerd door PVV. Inmiddels heb ik me ook afgesplitst,’ meldde hij destijds via Twitter.

Na de verkiezingen van september 2012 keerde hij niet terug in de Tweede Kamer. Van Bemmel kwam dit jaar nog even in het nieuws omdat hij -  tevergeefs, bleek later - had gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Utrecht.

Gevestigde partijen

Volgens Van Bemmel zorgen de gevestigde partijen voor goede baantjes voor hun oud-Kamerleden. ‘Zij hebben een soort banenpool. Er wordt na je politieke carrière voor je gezorgd. Dan kan je even burgemeester worden of lid van een commissie.’ Maar dat geldt niet voor PVV’ers, is zijn ervaring. Dus is Van Bemmel nu aan het werk in het Haagse stadhuis.

‘Paul en ik zitten op dezelfde golflengte. We spreken elkaars taal,’ verklaart hij. Naar eigen zeggen zitten beide mannen ‘rechts van de PVV’. Van Bemmel: ‘We zijn voor een kleinere overheid, willen veel ruimte voor de automobilist en ondernemers.’

Eerste vragen

Van Bemmel verzond namens Ter Linden vandaag voor het eerst schriftelijke vragen aan het college. Hij reageerde op het bericht op de website van de gemeente dat Haagse theaters, muziekpodia en festivals onder de naam ‘Voedselbank Cultuur’ niet verkochte theaterstoelen gratis aanbieden aan cliënten van de Voedselbank Haaglanden.

De partij wil weten hoeveel subsidie dit de gemeente kost. Want: ‘Het zou toch van de gekke zijn als er belastinggeld wordt besteed aan dit soort luxe initiatieven. Mensen die niet genoeg geld hebben om boodschappen te kopen moeten uiteraard kunnen rekenen op primaire levensbehoeften, maar het theater is - hoewel zelfbenoemd links-intellectueel Nederland daar anders over denkt - geen primaire levensbehoefte,’ aldus Ter Linden.