Moeders in Schilderswijk bang dat kinderen geronseld worden

Syrische vlag
Syrische vlag
DEN HAAG - Moslimvrouwen in de Haagse Schilderswijk zijn erg bang dat hun kinderen geronseld worden voor de strijd in Syrië. Dat bleek woensdagochtend tijdens een bijeenkomst in buurthuis de Mussen. Op dit moment zijn vier kinderen uit de wijk in Syrië. Afgelopen zomer is een vijfde omgekomen. De vrouwen hopen door met elkaar te praten erachter te komen waarom sommige kinderen vatbaar zijn om overgehaald te worden naar Syrië af te reizen.
Zeker honderdvijftig vrouwen waren aanwezig bij de bijeenkomst die georganiseerd wordt door de Stichting moeders en dochters. Er zijn drie vrouwen bij van wie kinderen uit de familie vertrokken zijn.

Gewoon naar school

'Hij pakte 's morgens zijn rugzak om naar school te gaan en kwam niet meer terug,' is het schrijnende verhaal van een moeder. 'Er waren geen aanwijzingen, het was een jongen die gewoon naar school ging en betrokken was op zijn familie.'
Een andere moeder vertelt dat de hele familie dag en nacht bang is: 'Het liefst zou ik mijn andere zoon van 21 aan de hand naar zijn werk brengen.' Een derde moeder, wier zoon deze zomer in Syrië omkwam, zegt dat ze het paspoort van haar andere zoon verstopt heeft om te voorkomen dat ook hij afreist.

Ontheemd

Volgens wijkagenten van de Schilderswijk, die ook aanwezig waren, zijn de vier verdwenen jongeren uit de buurt voor hun vertrek nooit in aanraking geweest met de politie. Toch geldt voor veel Syriëstrijders dat het kinderen zijn die na een misstap de weg naar de 'gewone' maatschappij niet meer konden terugvinden en ontheemd geraakt zijn.
Naast veel blijken van medeleven, rijst de vraag hoe er in de toekomst voorkomen moet worden dat er nog meer kinderen gedwongen vertrekken naar de heilige oorlog. Door buitenstaanders wordt veelal gewezen naar moskeeën, maar de vrouwen geloven niet dat daar geronseld wordt. Waar dan wel is voor de vrouwen een raadsel. Social media spelen volgens sommigen een grote rol. Ouders hebben geen zicht op wat hun kinderen uitspoken op facebook en twitter.

'Doe wat in Nederland'

Verschillende oplossingen worden aangedragen zoals: houd je kinderen in de gaten als ze op internet zitten, organiseer bijeenkomsten voor kinderen waar ze vrij kunnen praten, houd nauw contact met je kinderen en vertel ze dat zij het verschil niet kunnen maken in Syrië. 'Als je wat voor Syrië wilt doen, doe dat dan hier in Nederland,' bepleit een bezoekster.
Opvallend is het verhaal van een jong meisje dat contact heeft met jongeren in Syrië. 'Ze hebben het daar beter dan dat ze het hier hadden. Ze zijn gelukkig daar.' Zij wijst erop dat lang niet alle jongeren gedwongen naar Syrië gegaan zijn.