Instellingen

Eerste stap gezet naar cultuurpaleis Den Haag

Eerste paal Zuiderstrandtheater
Eerste paal Zuiderstrandtheater Scheveningen

DEN HAAG - Den Haag heeft woensdag de eerste stap gezet naar zijn nieuwe cultuurpaleis. Op Scheveningen is de eerste paal geslagen voor het Zuiderstrandtheater.

In het gebouw op het voormalige Norfolkterrein worden de komende jaren de voorstellingen gegeven van het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater. Hun huidige thuisbasis in het centrum van Den Haag wordt gesloopt; op dezelfde plek komt het cultuurpaleis.

Nederlands Danstheater

Het Nederlands Danstheater (NDT) is nog altijd niet enthousiast over de locatie. Het gezelschap wil liever een ruimte in het centrum van de stad. Daarom is de gemeente samen met het NDT op zoek naar een alternatieve plek voor de kantoren en oefenruimte van het dansgezelschap. 'Maar', zo verzekerde wethouder Marjolein de Jong (D66). 'Om alvast geruchten uit de wereld te helpen; het NDT gaat alle voorstellingen gewoon in het Zuiderstrandtheater geven.'  

Wethouder Marnix Norder (PvdA) noemt de eerste paal een bijzonder moment voor de Haagse binnenstad.'Met de eerste paal van het Zuiderstrandtheater maken we een start met het Spuiforum. Het symboliseert een nieuwe toekomst voor onze Haagse culturele topinstellingen, hier op Scheveningen. We sluiten een intensieve periode van zeven jaar af waar we veel gerekend en gedebatteerd hebben. We gaan nu aan de slag,' zo zei hij. 

Het Zuiderstrandtheater moet komende zomer klaar zijn en dan tot 2018 worden gebruikt. Daarna kan het weer uit elkaar worden gehaald.