Vijf jaar cel geëist voor tip om juwelier te overvallen

aanhouding Gouda
aanhouding Gouda
GOUDA - Justitie eist vijf jaar cel tegen een 27-jarige man uit Oudenbosch die vier overvallers adviseerde een juwelier in Gouda te overvallen. De overvallers zelf staan donderdag voor de rechter. Een filmpje van hun spectaculaire aanhouding werd eind mei veel bekeken op internet.
De man uit Oudenbosch had de overvallers getipt over de juwelier in Gouda, omdat deze een deur had die meer geschikt zou zijn voor een overval. Het mocht de overvallers niet baten, binnen tien minuten werden ze op de Burgemeester van Reenensingel in de boeien geslagen door agenten die ze met getrokken wapens tegenhielden.
Donderdag staan de overvallers zelf voor de rechter. Ze hadden het voornamelijk voorzien op dure horloges. Woensdag moesten hun handlangers al voorkomen.

Werkstraf geëist voor rollenspel

Een 16-jarig meisje uit Etten-Leur hoorde 40 uur leerstraf en 60 uur werkstraf tegen zich eisen, omdat ze had geholpen bij de voorverkenning. Weken voor de overval was ze met een van de daders al naar de winkel geweest. Daar deden ze zich voor als stelletje. Justitie eiste ook twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar.
Voor het leveren van een ploertendoder hoorde een 17-jarige jongen uit Hoeven 100 uur werkstraf tegen zich eisen. Ook voor hem heeft justitie twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar in gedachten.