Instellingen

Boskopers winnen: Provincie onderzoekt openingstijden bruggen

Schip bij hefbrug Boskoop

DEN HAAG - Bewoners van Boskoop zijn blij met het grote onderzoek dat de provincie laat doen naar de openingstijden van bruggen over de Gouwe en het effect op het weg- en scheepsverkeer.

Bijna alle partijen in Provinciale Staten steunden het burgerinitiatief, waarin wordt gevraagd om een oplossing voor de verkeersproblemen in het dorp. Die ontstaan doordat de hefbrug in Boskoop in de spits steeds vaker opengaat voor de beroepsvaart.

De schippersvereniging Schuttevaer heeft haar medewerking toegezegd aan het onderzoek en wil er ook aan meebetalen. Ook de gevolgen voor het milieu en de kosten voor het bedrijfsleven worden uitgerekend. Het onderzoek is voor de zomer van 2014 klaar.

'De maat is vol'  

Provinciale Staten sprak woensdag over het burgerinitiatief. Boskopers hadden 1.300 handtekeningen opgehaald om hun heikele punt op de agenda te krijgen. Aanvankelijk eisten ze nog een sluiting van de brug tijdens de spits, later zwakten ze het voorstel af tot het doen van een onderzoek.

Een boomkweker zei jaarlijks 15.000 euro schade te lijden door de files voor de slagbomen. Verder zouden hulpdiensten niet op tijd van het ene kant van het dorp de overkant kunnen bereiken. 'De maat is vol voor iedereen in Boskoop. We hadden wel 15.000 handtekeningen kunnen ophalen', zei een woordvoerder.

De schippers brachten daar tegenin dat de vaarweg geen obstakel is, maar hun dagelijkse brood. Alleen al in Zuid-Holland wordt er 3,5 miljoen ton vracht over het water vervoerd. Toch willen ze meedenken over oplossingen, waar zowel de binnenvaart als de bewoners blij van worden.