Instellingen

PvdA: Alle ambtenaren moeten de straat op

DEN HAAG - Iedere ambtenaar van de gemeente Den Haag moet een eigen straat onder zijn of haar hoede krijgen. De medewerkers kunnen zo een schakel vormen tussen de gemeente en de bewoners.

Ze kunnen eenvoudige problemen oplossen of ingewikkelder vraagstukken doorspelen naar de goede afdeling in het stadhuis. Daarvoor pleit de PvdA in de Haagse gemeenteraad.

Volgens raadslid Marieke Bolle is het idee ‘even revolutionair als eenvoudig’. Zij ziet er dan ook vele voordelen in. ‘Ambtenaren in welke rang of positie dan ook, gaan de straat op. Dat is heel goed voor de organisatie. Die weet zo beter wat er leeft.’ Bovendien doen de medewerkers van de gemeente volgens haar zo ervaring op en krijgen ze ideeën.

Via de mail

De PvdA wil niet teveel voorschrijven hoe de ambtenaren hun nieuwe taak op zich zouden moeten nemen. De ene kan zijn emailadres opgeven bij de bewoners, de andere kan er gaan kennismaken met de mensen. ‘We moeten niet te veel reguleren', zegt Bolle.

Zij presenteerde het plan woensdag tijdens een commissievergadering in het stadhuis. Andere partijen en wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, dienstverlening) bleken niet direct echt enthousiast over het idee. Ze zien veel praktische bezwaren.

De wethouder denkt niet dat iedere ambtenaar hiervoor de vaardigheid heeft. ‘De burger wil professioneel geholpen worden en niet iedereen heeft die kwaliteiten.’

Charmant idee met lastige punten maar ook veel voordelen

Bolle is teleurgesteld over de reactie van haar collega. ‘Het is opmerkelijk dat iedereen opeens in de sfeer van problemen gaat praten. Dit is een charmant idee met veel voordelen. En natuurlijk ook veel lastige punten, maar laten we die oplossen.'

'Past het niet in de taakomschrijving van ambtenaren? Nou, dan passen wie die aan. Ik denk dat het ervoor zorgen dat de gemeente niet langer een grote anonieme organisatie is en dat het zorgt voor variëteit in het werk van ambtenaren. Ik denk dat je ambtenaren ook erg tekort doet, als je zegt dat ze het niet kunnen.’