Instellingen

Alphen gaat nog een keer de stembiljetten tellen

Stemmen tellen in Alphen
Stemmen tellen in Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad in Alphen aan den Rijn heeft woensdagavond besloten de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag nog een keer te tellen. Dit op verzoek van GroenLinks en CDA.

Beide partijen hoopten vorige week een restzetel binnen te slepen, maar die is na twee keer hertellen naar de partij RijnGouweLokaal gegaan. Op de avond van de verkiezingen meldde de gemeente dat het CDA acht zetels had gewonnen. Nog diezelfde avond ging een van die zetels naar GroenLinks.

Maar een dag later, na het controleren van alle stemmen, kreeg de lokale partij RijnGouweLokaal de zetel toegewezen.

Het CDA, dat de verkiezingen won, erkent dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat fouten werden gemaakt, maar wil hertelling omdat elke twijfel moet worden voorkomen.

27 voor, 4 tegen

De gemeenteraadsleden gingen woensdagavond in de extra raadsvergadering in meerderheid met de hertelling akkoord: 27 leden stemden voor, 4 tegen. De gemeenteraadspartijen willen vooral ruis over de zetelverdeling te voorkomen.

De gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop gaan per 1 januari fuseren. Daarom werden er al deze maand verkiezingen gehouden. Op twee andere fusiegemeenten na, gaat de rest van Nederland in maart naar de stembus.