Hertelling stemmen Alphen donderdag in Rijnstreekhal

ALPHEN AAN DEN RIJN - De hertelling van de stemmen die vorige week zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn gaat donderdag al gebeuren. Vrijwilligers gaan om 8.00 uur in de Rijnstreekhal in Alphen met de stembiljetten aan de slag. Vrijdagmiddag om 15.30 uur wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.
De gemeenteraad van Alphen steunde woensdagavond met een ruime meerderheid een voorstel van het CDA en GroenLinks die aandrongen op een hertelling.
Dat is nodig, vinden die partijen omdat er signalen zijn dat er bij een stembureau biljetten op een verkeerde stapel waren terechtgekomen. Ook waren de marges heel klein. De verschuiving van een restzetel zou het gevolg zijn van slechts een stem verschil. Die restzetel kwam aanvankelijk bij het CDA terecht, ging toen naar GroenLinks en eindigde bij RijnGouweLokaal.

Twijfel uitsluiten

'Dit raakt het hart van de democratie. Er mag geen twijfel over zijn', aldus Marjon Verkleij van het CDA. 'Maar het allerbelangrijkste is dat wij als nieuwe gemeente een zuivere start hebben.'
Volgens René Driesen van GroenLinks was de druk op de mensen die de stemmen telden om snel met een resultaat te komen, erg groot. Vooral het idee om een nieuwe raadsperiode zonder twijfel over de verkiezingsuitslag te kunnen beginnen, trok veel partijen over de drempel.

RijnGouweLokaal als enige tegen

RijnGouweLokaal, die in het ergste geval dus een zetel verliest, was als enige tegen hertelling. Raadslid Paul de Hoog zei dat er wat hem betreft geen enkele reden is om aan de uitslag te twijfelen. Hij wilde zich dan ook niet vooraf neerleggen bij de uitkomsten daarvan.
De twee raadsleden van de ChristenUnie stemden verdeeld: een was voor, de andere tegen. De hertelling begint om 8.00 uur en is waarschijnlijk aan het einde van de
middag klaar.