Van Aartsen: overlast tijdens nucleaire top in Den Haag onvermijdelijk

DEN HAAG - Omwonenden van het Haagse World Forum zullen over ruim vier maanden flink wat hinder ondervinden van een internationale topconferentie in het congrescentrum in het Haagse Statenkwartier. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag woensdag gezegd tijdens een voorlichtingsavond voor de buurtbewoners.
Op 24 en 25 maart wordt in Den Haag de ‘grootste top ooit’ in Nederland gehouden, de Nuclear Security Summit (NSS). Op de tweejaarlijkse internationale topconferentie wordt gesproken over hoe voorkomen kan worden dat nucleair materiaal in handen komt van kwaadwillenden.
Voor de NSS komen naar verwachting 58 wereldleiders, 5.000 delegatieleden en 3.000 journalisten naar Den Haag. Onder hen waarschijnlijk de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ingrijpende gevolgen

De bijeenkomst levert de stad veel op, maar voor met name de omliggende buurten zijn de gevolgen ingrijpend. Maandag geven minister-president Mark Rutte, minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Van Aartsen een persconferentie over de nucleaire top, maar de burgemeester vond het belangrijk om de buurt daarvoor nog in te lichten.
‘U heeft de primeur’, zei Van Aartsen woensdagavond tegen een zaal met zo’n tweehonderd medebuurtbewoners - de burgemeester woont zelf in het Statenkwartier. 

Hele gebied afgesloten

De omgeving rondom het World Forum wordt ‘geheel’ afgesloten en is niet toegankelijk voor ‘algemeen publiek’, aldus de organisatie. Het gaat om het gehele conferentiegebied rond het World Forum, maakte Van Aartsen woensdagavond bekend. Daar zijn op 24 en 25 maart helemaal geen bezoekers zonder accreditatie voor de NSS welkom.
Het hele gebied zal ‘omzoomd’ worden met hekwerk, dat eerder werd gebruikt voor de beveiliging van de Olympische Spelen in Londen. ‘Niet het meest sympathieke hekwerk’, zegt politiechef Paul van Musscher, die per 1 december de leiding krijgt over de eenheid Den Haag.

Vijf zones

Het gebied rond het World Forum wordt opgedeeld in vijf zones. Voor de bewoners van de Catsheuvel (Eisenhowerlaan 47 t/m 61), dat middenin het conferentiegebied ligt, geldt het strengste beveiligingsregime. Bewoners kunnen hun huis alleen bereiken via een ‘speciale doorgang’.
Rond drie zones worden hekken geplaatst en bewoners kunnen niet in hun eigen gebied parkeren. De zones worden volledig autovrij. Ook moeten bewoners en bedrijven bezoekers van tevoren aanmelden bij de politie. Van Aartsen: ‘We proberen maatwerk te leveren. Per woning kunnen bewoners op ondersteuning rekenen.’

Thuis werken

Met de circa tachtig bedrijven in de buurt wordt overlegd of de werknemers op die dagen wellicht thuis kunnen werken. De gemeente heeft bedrijven vervangende ruimten aangeboden, maar een compensatie is volgens Van Aartsen uitgesloten.
Ongeveer 150 bewoners en ongeveer 80 bedrijven krijgen te maken met beperkte toegang. ‘Wie er niet thuishoort, komt er niet in’, zegt politiechef Van Musscher. Volgens de gemeente blijven de zones wel bereikbaar voor de hulpdiensten en scholen en kinderdagverblijven kunnen openblijven, maar tram 1 zal niet kunnen rijden. Hoeveel dagen trams niet kunnen rijden en wat de alternatieven zijn is nog onduidelijk. De gemeente is daarover in overleg met de HTM.

Afghanistan-top

Het World Forum was in maart 2009 ook het decor van de zogeheten ‘Afghanistan-top’. Het conferentiegebied en de directe omgeving is over vier maanden groter en strenger beveiligd dan vier jaar terug.
Ook de Scheveningse Bosjes zijn op 24 en 25 maart niet toegankelijk. Het Gemeentemuseum sluit vanwege veiligheidsmaatregelen vier dagen lang de deuren (van 22 tot en met 25 maart). Het verschil in beveiliging komt door de aanwezigheid van tientallen regeringsleiders - in 2009 kwamen vooral ministers naar het World Forum.

Politie-inzet 'vrij massaal'

Nog niet bekend is hoeveel agenten zullen worden ingezet tijdens de top. Tijdens de Afghanistan-conferentie ging het om 3.500 agenten. Volgens politiechef Van Musscher zal de politie tijdens de NSS wederom ‘vrij massaal’ aanwezig zijn. Het World Forum is volgens hem tijdens de NSS het ‘veiligste gebied van Nederland’.
Daarvan zijn ook de meeste bewoners overtuigd. Zij tonen begrip voor de veiligheidsmaatregelen en zijn blij dat ze in een vroeg stadium worden ingelicht door de gemeente. De burgemeester zegt de buurtbewoners in februari nog eens te willen bijpraten over de voorbereidingen van de NSS.
Onduidelijk is nog wat het organiseren van de top kost en wat de gemeente Den Haag daaraan bijdraagt. Volgens van Aartsen komt het overgrote deel voor rekening van de organisator, het ministerie van Buitenlandse Zaken.