De Nuclear Security Summit (NSS) komt naar Den Haag, maar wat is dit voor evenement?

Barack Obama
Barack Obama © anp
DEN HAAG - Op de Nuclear Security Summit (NSS) spreken wereldleiders over hoe voorkomen kan worden dat nucleair materiaal in handen komt van kwaadwillenden. De top is een idee van de Amerikaanse president Barack Obama.
De NSS werd voor het eerst gehouden in 2010 in Washington, twee jaar later volgde een nieuwe top in het Zuid-Koreaanse Seoul. In 2012 werd aan Nederland gevraagd of het in 2014 een nieuwe nucleaire top wilde organiseren.
De keuze van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) viel na een aanbesteding op Den Haag. Het World Forum in het Statenkwartier werd gekozen als locatie. Woensdag werden omwonenden bijgepraat tijdens een voorlichtingsavond over de top.

'Grootste top ooit in Nederland'

In maart 2014 zullen 58 wereldleiders naar het World Forum komen, onder wie waarschijnlijk behalve Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen beschouwt de NSS als een ‘pacifistische top’. ‘Het doel is om naar spul de wereld uit te krijgen.’
Minister-president Mark Rutte is formeel gastheer van de NSS. Hij heeft de organisatie overgedragen aan BuZa. 'Toen het ministerie in maart 2012 de opdracht kreeg, hebben we meteen 8.000 hotelkamers geboekt’, zegt Marc Gerritsen, namens BuZa betrokken bij de organisatie van de NSS.
Volgens het ministerie is de NSS de grootste top ooit in Nederland. Gerritsen: ‘De impact is veel groter dan bij de Afghanistan-conferentie, omdat nu regeringsleiders aanwezig zijn.’ In 2009 kwamen vooral ministers naar het World Forum.