Instellingen

Nieuwe Alphense burgemeester moet nog veel leren

tjerk bruinsma burgemeester alphen aan den rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tjerk Bruinsma, de waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn, kent nog niet alle dorpskernen van de nieuwe fusiegemeente. Dat bleek donderdagochtend tijdens een gesprek met Radio West.

Bruinsma gaf van tevoren al aan dat hij ze nog niet allemaal uit zijn hoofd weet, maar toch deed hij een poging in de radiouitzending. Uiteindelijk verwarde hij Aarlanderveen (Alphen aan den Rijn) met de Nieuwkoopse plaats Ter Aar.

'Maar ik ga ze allemaal ontdekken en bezoeken en uitdragen dat we er een belangrijk gebied van zullen maken', voegde Bruinsma daaraan toe.

Spelfout in tweet

Eerder al maakte de nieuwe burgemeester een spelfout in een tweet. Hij schreef per ongeluk 'Alphen aan de Rijn'. Bruinsma zegt zich goed voor te kunnen stellen dat inwoners hem dat niet in dank afnemen.

'Dat is ook heel dom van mij, jammer dat het is gebeurd. Maar dit leidt de aandacht af van waar het over moet gaan: een nieuwe mooie gemeente.'

Bruinsma wil eenheid smeden

De inval-burgemeester heeft het liever over de uitdaging waar hij voor staat. Hij moet de verschillende dorpskernen met elkaar laten samenwerken.

'Eenheid smeden, dat is denk ik de belangrijkste opgave.' Daarover moeten nog goede afspraken gemaakt worden met de gemeenteraad.

Enorm gemis

Bruinsma noemt het verder een 'enorm gemis' dat door de fusie veel oude gemeenteraadsleden niet zijn teruggekeerd in de gemeenteraad. Bruinsma hoopt dat op te kunnen vangen.

Toch is hij enthousiast over zijn nieuwe taak. 'Het is een hele mooie nieuwe stad in een groen gebied. En het is een fantastische eer als je dat mag doen', laat hij weten.

Niet alles op de fiets

Wel verbaast Bruinsma zich over de grootte van de nieuwe gemeente. 'Ik fiets altijd alles in Vlaardingen, dus kunnen jullie een fiets voor mij regelen?', vroeg hij aan de raad. 'En toen moesten ze heel erg lachen. Ze zeiden: Heeft u enig idee hoe groot het gebied is?'

Bruinsma (PvdA) is op dit moment nog burgemeester in Vlaardingen. Vanaf 1 januari neemt hij tijdelijk het burgemeesterschap in Alphen op zich. In 2014 wordt bekend wanneer Bruinsma een opvolger krijgt.