Instellingen

Delftse studenten sturen satelliet de ruimte in

DELFT - Het is studenten van de TU Delft gelukt een satelliet de ruimte in te krijgen. Ze deden dat samen met het Delftse bedrijf ISIS dat de lanceringen van kleine satellieten verzorgt. En tegen de verwachting in lukte het ook om heel snel contact te leggen met de kunstmaan, die de naam Delfi-n3Xt draagt.

Donderdagochtend werden vanuit een raketsilo in het Russische Yasny drie Nederlandse satellieten gelanceerd. Eén daarvan was dus de satelliet van de Delftse studenten. Ze hebben er bijna vijf jaar aan gewerkt in samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen zoals TNO, de Universiteit Twente en het Leidse Dutch Space. Het is pas de tweede Nederlandse universitaire satelliet die de ruimte inging.

De lancering in Rusland was niet live te volgen, maar de Delftse studenten hadden wel direct contact met medewerkers van ISIS op de lanceerbasis. De studenten waren erg blij dat de lancering van hun apparaat en het contact maken goed ging. Toen dat duidelijk werd ging er een gejuich op in de 'control room' bij lucht -en ruimtevaarttechniek.

Zo groot als een pak melk

Delfi-n3Xt is de opvolger van de eerste TU Delft satelliet Delfi-C3, die in april 2008 werd gelanceerd. De Delftse kunstmaan is zo groot als een pak melk en heeft twee zenders aan boord die door ISIS zijn geleverd. Delfi-n3Xt gaat ook als communicatieplatform voor radioamateurs gebruikt worden.