Provincie Zuid-Holland moet voorbeeld van transparante overheid worden

Provinciehuis Zuid-Holland
Provinciehuis Zuid-Holland
DEN HAAG - Inwoners van Zuid-Holland kunnen mogelijk binnen een paar jaar zien wat voor vergunningen de bedrijven in hun omgeving hebben en hoe de bodemkwaliteit is. De provincie wil meer van dit soort gegevens openbaar maken via internet.
Studenten van de Haagse Hogeschool gaan uitzoeken met welke informatie de provincie kan beginnen. Provinciebestuurder Rogier van der Sande tekent vrijdag een samenwerkingovereenkomst met het eSociety Instituut van de Hogeschool.
Hij vindt dat inwoners veel makkelijker aan informatie van het provinciehuis moeten kunnen komen. Van der Sande wil dat Zuid-Holland een voorbeeld van een transparante overheid wordt.

Vaart maken

De studenten krijgen een stageplek bij de provincie en mogen twee jaar over het onderzoek doen. Volgens een woordvoerder komen er al eerder allerlei data online, omdat de gedeputeerde 'vaart wil maken'.

Afstandelijk imago afschudden

De provincie hoopt met ict het imago van een afstandelijke, bureaucratische bestuurslaag van zich af te schudden. Ook gemeenten zoals Den Haag hebben met de Haagse Hogeschool samengewerkt voor het openbaren van informatie.