Instellingen

Lokale medewerkers ambassade wel degelijk te vervolgen

Powned verslaggever aangevallen
Powned verslaggever aangevallen

DEN HAAG - De man die PowNews-verslaggever Danny Ghosen mishandelde bij de ambassade van Angola in Den Haag valt niet onder de diplomatieke onschendbaarheid, en mag daardoor vervolgd worden. ‘Dit kan omdat deze man een lokale medewerker is’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een ambassade werft mensen die al in Nederland wonen en dus onder de Nederlandse wetgeving vallen.

Door Ewoud Kieviet

‘Deze medewerkers zijn de enige uitzondering op de diplomatieke onschendbaarheid’, zegt Eric de Brabandere, hoofddocent Internationaal Recht aan de Universiteit van Leiden. ‘Buiten deze lokale medewerkers is iedereen die bij een ambassade werkt onschendbaar, zelfs misdaden als moord kunnen niet vervolgd worden’, zegt De Brabandere.

Als een diplomaat een dergelijke misdaad begaat is het land van herkomst verantwoordelijk voor de vervolging, bij zulke grote overtredingen gebeurt dit ook wel, zegt hoofddocent De Brabandere. Het enige wat de Nederlandse staat kan doen is een diplomaat uitwijzen, dit is een ingrijpende maatregel die opgelegd kan worden als de vertrouwensband geschaad is, aldus de docent.

Woensdagmiddag werd Danny Ghosen geslagen door een medewerker van de Angolese ambassade. Hij hield er een gescheurde lip, losse tand, een gekneusde kaak en een lichte hersenschudding aan over. Ghosen maakte een reportage over foutparkerende diplomaten die daar vanwege hun onschendbaarheid zonder een boete vanaf komen.

Andere steden reserveren parkeerplekken voor diplomaten

De afgelopen maanden bleek dat buitenlandse diplomaten de helft van de verkeersboetes niet betaald, hierdoor liep de gemeente Den Haag in de afgelopen vijf jaar 180.000 euro mis. Maar hoe gaan andere hoofdsteden in Europa hiermee om? ‘Brussel en Parijs hebben in de stad parkeerplaatsen gereserveerd voor diplomaten met een CD-kenteken, zij mogen hier gratis parkeren en hoeven dus ook geen boetes te betalen’, aldus De Brabandere. Dit is een manier om het probleem waar Den Haag tegenaan loopt te vermijden.

Geen wielklem voor diplomaat

De gemeente Den Haag laat weten geen wielklem te mogen plaatsen bij auto’s met een diplomatiek kenteken. Wel worden er boetes opgelegd, maar diplomaten zijn vanwege de onschendbaarheid niet verplicht deze te betalen. ‘We gaan ervan uit dat de diplomaten zich aan onze verkeersregels houden en hun boetes ook willen betalen’, zegt de woordvoerder van wethouder Peter Smit.

Reactie Angolese ambassade

Uiteraard hebben we ook de Angolese ambassade gebeld. ‘We have nothing to say’, zegt een medewerker van de ambassade. Daarna werd de hoorn op het toestel gegooid.