Instellingen

Strandtenten Scheveningen kunnen toch hele jaar open

Strandpaviljoen
Strandpaviljoen

DEN HAAG - Het is toch mogelijk voor strandpaviljoens bij het noordelijk havenhoofd op Scheveningen om het hele jaar open te gaan. Als ze op 5,5 meter boven NAP worden gebouwd, gaat ook bij een zware storm de hoogste golf onder de strandtent door. Statistisch gezien komt zo'n zware storm één keer in de vijf jaar voor.

Dat blijkt uit onderzoek naar de technische eisen waaraan een bouwwerk aan de kust moet voldoen. De uitkomst van de studie betekent dat strandtenten die blijven staan, op palen moeten worden gebouwd.  Hierdoor ontstaat er wel een hoogteverschil tussen de boulevard en de strandtenten. De strandexploitanten zijn vrij om te bepalen hoe ze dit willen overbruggen. Ook mogen zij zelf kiezen of ze hun terras en geheel of gedeeltelijk op de zelfde hoogte als hun paviljoen aanleggen.

Eerder dit jaar bleek dat het hoogst onzeker was of de strandtenten bij het noordelijk havenhoofd wel het hele jaar open zouden kunnen blijven. Uit een onderzoek was gebleken dat de kans dat de strandtenten op Scheveningen zouden overstromen tijdens het stormseizoen groter was dan gedacht. Er zou rekening moeten worden gehouden met ‘buitengewone belastingen’ onder andere door de golven.

Badplaats in alle seizoenen

Maar uit een nieuwe studie blijkt dat als de paviljoens op palen komen te staan, exploitatie het hele jaar door wel mogelijk is. Een aantal strandtenthouders heeft al een vergunning aangevraagd.  Nu de voorwaarden bekend zijn, kunnen de procedures voor een vergunning beginnen.  De gemeente denkt dat hiermee Scheveningen nog meer een badplaats wordt die in alle seizoenen aantrekkelijk is om te bezoeken.