Alphen klaar met hertelling stembiljetten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn is klaar met de hertelling van de stemmen die vorige week zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Vrijdag om 15.30 uur wordt de uitslag verwacht.
Honderdvijftig ambtenaren telden donderdag nogmaals 33.698 stemmen.
De gemeenteraad van Alphen steunde woensdagavond met een ruime meerderheid een voorstel van het CDA en GroenLinks die aandrongen op een hertelling.

Verschuiving restzetel

Volgens de partijen was een hertelling nodig omdat er signalen zijn dat er bij een stembureau biljetten op een verkeerde stapel waren terechtgekomen. Ook waren de marges heel klein. De verschuiving van een restzetel zou het gevolg zijn van slechts een stem verschil. Die restzetel kwam aanvankelijk bij het CDA terecht, ging toen naar GroenLinks en eindigde bij RijnGouweLokaal.
'Dit raakt het hart van de democratie. Er mag geen twijfel over zijn', zegt Marjon Verkleij van het CDA. 'Maar het allerbelangrijkste is dat wij als nieuwe gemeente een zuivere start hebben.'
Volgens René Driesen van GroenLinks lag er grote druk op de stemmentellers om snel met een resultaat te komen.

Fusie

De gemeenten Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop gaan per 1 januari fuseren. Daarom werden er al deze maand verkiezingen gehouden. Op twee andere fusiegemeenten na, gaat de rest van Nederland in maart naar de stembus.