Tot 5 jaar cel geëist voor gewapende overval op juwelier in Gouda

GOUDA - Justitie heeft donderdag celstraffen tot 5 jaar geëist voor een gewapende overval op een juwelier in winkelcentrum Bloemendaal in Gouda 21 mei dit jaar.
Het brein achter de overval, een 27-jarige man uit Oudenbosch (Brabant), hoorde 5 jaar tegen zich eisen. Drie overvallers van 18,19 en 20 jaar uit Oudenbosch en Rucphen moeten van het Openbaar Ministerie (OM) 4 jaar de cel in, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Tegen een 17-jarige overvaller uit Oudenbosch eiste het OM 1 jaar jeugddetentie en 1 jaar gedragsbeïnvloedende maatregel. Ook heeft het OM tegen drie minderjare verdachten werkstraffen en jeugddetentie geëist voor het meehelpen aan de overval.

Spectaculaire achtervolging

Bij de overval in winkelcentrum Bloemendaal werd geschoten, maar niemand werd geraakt. Wel werd een vrouw hard op haar hoofd geslagen door een van de overvallers. Na de overval volgde een achtervolging door de politie. De verdachten werden binnen een paar minuten op de openbare weg klemgereden. Een filmpje van hun aanhouding op de Burgemeester van Reenensingel werd door iemand die het zag gebeuren op Youtube geplaatst.
Volgens de officier van justitie zou de 27-jarige man, een oud-lid van motorclub Satudarah, de overvallers hebben getipt om de juwelier te overvallen. Ook zou hij hen hebben geadviseerd over de aanpak. In ruil daarvoor kreeg hij 10 procent van de opbrengst.