Verbouwing Mauritshuis op schema en binnen budget

DEN HAAG - De grootschalige verbouwing van het Mauritshuis in Den Haag ligt op schema en blijft binnen budget. Dit zegt directeur Emilie Gordenker in WestBusiness presenteert: FRITS!
Het Mauritshuis is sinds april 2012 gesloten vanwege de verbouwing. Het museum, pal naast het Haagse Binnenhof, krijgt een ondergrondse foyer die het 17e-eeuwse stadspaleis verbindt met het nabijgelegen gebouw Plein 26. Hierdoor wordt het museum een stuk groter.

Operatie verloopt volgens plan

Volgens directeur Emilie Gordenker verloopt de operatie volgens plan. 'Ons voorbeeld was de Hermitage in Amsterdam. Die succesvolle verbouwing is aangestuurd door een kleine groep. Dat voorbeeld hebben we overgenomen.'
De verbouwing van het Mauritshuis blijft volgens Gordenker binnen budget omdat het museum de financiering zelf regelde. 'We hebben het geld voor de verbouwing zelf moeten vinden en dan ga je er heel spaarzaam mee om.'

Binnenkort openingsdatum bekend

Het Mauritshuis opent volgend jaar zijn deuren. 'Medio volgend jaar, zeggen we nog heel voorzichtig. Binnenkort maken we de openingsdatum bekend', zegt Gordenker. 
De museumdirecteur houdt in het midden of de opening op de geboortedag van Rembrandt, 15 juli, plaatsvindt. 'We hebben plannen voor Rembrandt. Leuke dingen, maar dat komt nog.'

Topstukken op wereldtournee

Een deel van de collectie van het Mauritshuis is tijdens de verbouwing te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ook zijn enkele topstukken op tournee en trekken ze volle zalen in musea over de wereld.
In Japan vergaapten zich vorig jaar meer dan een miljoen mensen aan 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer en werd de tentoonstelling zelfs de drukstbezochte ter wereld. In New York staan mensen tot 19 januari bij The Frick Collection in de rij om de schilderijen van de Hollandse Meesters te kunnen zien.