Nederlandse tomaten zijn 'hot'

Tomatenkas Westland
Tomatenkas Westland
WESTLAND - Nederland exporteert de meeste tomaten in de wereld. Zo blijkt uit cijfers van de United Nations Comtrade. Daarmee heeft ons land de grootste concurrent Mexico achter zich gelaten. Nederland zette iets meer dan 1,8 miljard dollar om in 2012. Mexico zit daar nu achter met 1,7 miljard dollar.
Kweker Looije uit het Westland exporteert 75 procent van hun tomaten naar het buitenland. De grootste kansen voor het bedrijf liggen in Duitsland, Looije is gespecialiseerd in het kweken van honingtomaatjes. 
Nu gaat al 40 procent van de export van honingtomaatjes naar Duitsland, maar dat moet zeker twee keer zoveel kunnen worden volgens Robbert de Jong van kwekerij Looij. Er is zelfs al een extra kas gebouwd, die klaar staat om te gebruikt te worden in 2014.

Wasserbombe

De Jong gaat regelmatig naar beurzen om de tomaatjes aan Duitse ondernemers te laten proeven. ‘De meeste Duitsers grappen nog altijd: Zijn dit Wasserbombe? Dat komt door het slechte imago dat de tomaat had begin jaren 90,’ aldus de Jong.