GroenLinks krijgt restzetel van RijnGouweLokaal in Alphen

derde hertelling alphen aan den rijn verkiezingen 2013
derde hertelling alphen aan den rijn verkiezingen 2013
ALPHEN AAN DEN RIJN - GroenLinks krijgt de restzetel van RijnGouweLokaal in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Alphen. Dat is het resultaat van een hertelling van de stemmen.
Dat betekent dat GroenLinks nu drie zetels heeft en RijnGouweLokaal één. Het CDA blijft de grootste partij met zeven zetels. Dat heeft het centraal stembureau vrijdagmiddag tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.
Vorige week woensdag werden in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dat is een paar maanden eerder dan in de rest van het land omdat de drie gemeenten op 1 januari samengaan.

Flink geschoven met restzetel

Maar CDA en GroenLinks tekenden bezwaar aan tegen de uitslag. De partijen vonden dat er twijfel over de uitslag was ontstaan doordat er een paar keer geschoven is met een restzetel. Eerst kreeg het CDA die restzetel toegewezen, vervolgens GroenLinks, daarna RijnGouweLokaal en nu uiteindelijk weer GroenLinks.
Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Alphen besloot daarom dat alle 33.000 stemmen opnieuw geteld moesten worden. Dat is donderdag gebeurd in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn. Hiervoor werden 155 ambtenaren ingezet.