NSS: Den Haag wint van Amsterdam, Rotterdam en Maastricht

World Forum Convention Center Den Haag
World Forum Convention Center Den Haag
DEN HAAG - Den Haag heeft de slag om het binnenhalen van de Nuclear Security Summit (NSS) gewonnen van Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Dat zegt Michiel Middendorf, directeur van het World Forum tegen Omroep West.
Op de tweejaarlijkse internationale topconferentie wordt gesproken over hoe voorkomen kan worden dat nucleair materiaal in handen komt van kwaadwillenden. De NSS wordt in maart volgend jaar in het conferentiecentrum in het Haagse Statenkwartier gehouden.
Het World Forum heeft samen met de gemeente Den Haag een bid book opgesteld. Het Haagse aanbod was volgens de organisator van de top, het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), het beste.
Marc Gerritsen, namens BuZa betrokken bij de organisatie van de NSS, bevestigt dat er meerdere steden in de race waren om de top te organiseren. Gerritsen wil niet zeggen wie de andere kandidaten waren. Wel noemt hij een aantal criteria waarop de keuze bij de aanbestedingsprocedure was gebaseerd, zoals de locatie, het aantal hotels in de buurt en de reputatie van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.  

Internationale zone

Voordeel van Den Haag is dat de stad een internationale zone heeft waar al veel instellingen standaard beveiligd worden, zegt Gerritsen. Een van de instellingen in de internationale zone is de Organisatie voor het verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat onlangs de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg. Gerritsen: ‘Het gebied is goed af te schermen, maar er zullen natuurlijk ook aanvullende maatregelen nodig zijn.’
Den Haag is volgens de ambtenaar van BuZa niet uitgekozen vanwege de succesvol verlopen Afghanistan-top van 2009,eveneens in het World Forum. ‘Het had een andere stad kunnen worden als die stad een beter bod had gedaan.’
Volgens World Forum-directeur Middendorf was de uitslag een ‘close call’. ‘De locatie en onze ervaring hebben de doorslag gegeven.’ Ook in 2009 won Den Haag de strijd om de conferentie van onder meer Amsterdam en Maastricht.

‘Met afstand grootste klus ooit voor World Forum’

Voor het World Forum is de NSS met afstand de grootste klus ooit, zegt Middendorf. Vooral qua beveiliging is deze top omvangrijker dan de Afghanistan-top van 2009. Het gebied dat in maart wordt afgesloten, zal groter zijn dan ruim vier jaar terug.
In maart komen staatshoofden en regeringsleiders, onder wie waarschijnlijk de Amerikaanse president Obama, naar Den Haag. Ruim vier jaar terug waren voornamelijk ministers in het World Forum aanwezig, met als meest prominente gast de toenmalige Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton.

Screening

In 2009 liepen in het congrescentrum zo’n 1.500 werknemers rond. Nu verwacht Middendorf dat minimaal evenveel personeel nodig is. Al die mensen moeten gescreend worden.
Het organiseren van internationale topconferenties vergelijkt de directeur van het World Forum met het spelen in de Champions League. ‘Meedoen is mooi, maar je wilt natuurlijk wel winnen.’ Daarvoor krijgt hij de kans op 24 en 25 maart 2014.