Raad Alphen legt zich waarschijnlijk neer bij uitslag hertelling verkiezingen

Stemmen tellen
Stemmen tellen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad in Alphen aan den Rijn lijkt de uitslag van de hertelling van de stemmen te accepteren. RijnGouweLokaal verloor na hertelling een zetel en legt zich waarschijnlijk neer bij de uitkomst.
Vorige week woensdag werden in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dat is een paar maanden eerder dan in de rest van het land omdat de drie gemeenten op 1 januari samengaan.
Maar CDA en GroenLinks tekenden bezwaar aan tegen de uitslag. De partijen vonden dat er twijfel over de uitslag was ontstaan doordat er een paar keer geschoven is met een restzetel. Eerst kreeg het CDA die restzetel toegewezen, vervolgens GroenLinks en uiteindelijk zou uit de definitieve uitslag blijken dat RijnGouweLokaal recht had op de zetel.

Restzetel naar GroenLinks

Toch wijst de uitslag van de hertelling uit dat RijnGouweLokaal de restzetel alsnog moet inleveren aan GroenLinks. RijnGouweLokaal komt nu uit op één zetel en GroenLinks stijgt van twee naar drie zetels. Het CDA blijft de grootste partij met zeven zetels.
'Natuurlijk zijn we teleurgesteld over deze uitkomst’, zegt Wim van der Helm, partijvoorzitter van RijnGouweLokaal. ‘Om het dramatisch te stellen, zijn we gehalveerd. Maar gezien de uitleg van burgemeester Bas Eenhoorn over het verloop van de hertelling, zal ik mijn partij adviseren om de uitslag te accepteren.’

'Hertelling accuraat verlopen'

Bas Eenhoorn, voorzitter van het stembureau en burgemeester van Alphen aan den Rijn stelde dat de hertelling in de Rijnstreekhal donderdag zeer accuraat is verlopen.
De centrale kiesraad was erbij betrokken en die complimenteerde Alphen voor het zorgvuldige proces.

Stemcomputer

Eenhoorn: ‘Het was een soort militaire operatie met strenge controles en goed toezicht. De hertelling is zeer zorgvuldig verlopen. Ik verwacht dat de gemeenteraad de uitslag accepteert en dat we aan de slag kunnen.’ Wel heeft Eenhoorn een wens: ‘Ik wil er bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op aandringen om heel snel de stemcomputer weer in te voeren, zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt.’