Vooruitblik topklasse: Regionaal gevecht om rode lantaarn

REGIO - In speelronde 13 van de zaterdagtopklasse staat vooraf één vraag centraal: wie neemt na afloop de rode lantaarn mee naar huis? Ter Leede heeft hem nu nog in handen, maar ook streekgenoten Katwijk en Noordwijk zitten flink in de zorgen.
Al wekenlang bivakkeert Ter Leede op de laatste plaats, maar na afgelopen zaterdag heeft de debutant uit Sassenheim de ‘grote broers’ uit de Bollenstreek weer in het vizier. Rijnsburgse Boys bevindt zich ook in de gevarenzone, maar zal deze week de dans in elk geval ontspringen.

Excelsior ’31 – FC Lisse

Er is één streekploeg die niet meedeelt in de malaise. De trots van de Duin- en Bollenstreek heet op dit moment FC Lisse. Het blauw-gele ensemble van Misha Salden, die deze week is geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal, is door de topper tegen GVVV met 2-1 te winnen gestegen naar de derde plek.
Het gat naar lijstaanvoerder IJsselmeervogels bedraagt vier punten. Daarmee behoort Lisse tot de outsiders voor de titel.

Scheveningen – HHC Hardenberg

In de slipstream van Lisse staat ook Scheveningen er uitstekend voor. De ‘Haringen’ volgen met GVVV op één punt, maar leggen het als gedeelde nummer 4 af op doelsaldo. Ze lijken de oktoberdip achter zich te hebben gelaten.
Noordwijk was zaterdag het tweede slachtoffer van de Scheveningers op een rij. Op de Duinwetering werd met 0-2 gewonnen. Tegenstander HHC Hardenberg lijkt het spoor volledig bijster na vijf opeenvolgende nederlagen.

Capelle – Rijnsburgse Boys

Als morele winnaar stapte Rijnsburgse Boys van het eigen veld na de 3-3 tegen buurman Katwijk. Wie anders dan Raily Ignacio nam de late gelijkmaker voor zijn rekening. De spits is op schot: hij vond in de laatste vijf wedstrijden steeds het net.
Na twee remises heeft Rijnsburg echter wel weer een keer drie punten nodig om zich te ontdoen van de staartclubs. IJsselmeervogels bewees zaterdag dat het kan, winnen van Capelle (2-0). ONS Boso Sneek slaagde daar als enige in op ’t Slot: 1-2.

Spakenburg – Noordwijk

Geen ploeg lijkt dit seizoen zo wisselvallig als Noordwijk. Pas één keer werd er twee weken achter elkaar gewonnen, maar dat is alweer een maand geleden. Nu hebben de Noordwijkers juist de zure nasmaak van twee pijnlijke verliespartijen achter de kiezen.
Het (Bollenstreek)clubje van virtuele degradanten voeren ze nog wel aan, maar daar is alles mee gezegd. De volgende halte is Spakenburg, woonplaats van de ‘Blauwen’ die sinds de derde speelronde niet meer verloren en topschutter Kees ‘Pier’ Tol (ex-Noordwijk) in huis hebben.

Katwijk – Barendrecht

De gifbeker moet tot de laatste druppel leeg voor de landskampioen. Katwijk weet sinds 5 oktober niet meer hoe het voelt om te winnen. De geplaagde ploeg vervolgt met het puntenverlies bij Rijnsburgse Boys de vrije val op de ranglijst.
Van nummer 1 naar nummer voorlaatst; het kan hard gaan in de topklasse. Dat betekent evengoed dat bij winst op middenmoter Barendrecht, dat twee keer op rij verloor, de toekomst er weer ietwat zonniger uit kan zien in Katwijk.

Excelsior Maassluis – Ter Leede

Respectievelijk twee en drie punten moet Ter Leede goedmaken op Katwijk en Noordwijk om afstand te doen van de status als hekkensluiter. De promovendus heeft zelf de smaak te pakken. De thuiszege op HHC Hardenberg (0-1) werd gevolgd door een kostbaar gelijkspel bij ONS Boso Sneek. Diep in blessuretijd maakte Frank de Groot er 1-1 van. Opvallend, aangezien de verdediger een week eerder ook al doel trof. Excelsior Maassluis pakte het volle pond uit de laatste twee duels.
De overige wedstrijden zijn GVVV – IJsselmeervogels en Kozakken Boys – ONS Boso Sneek.
Omroep West doet zaterdag verslag van Scheveningen – HHC Hardenberg, Capelle – Rijnsburgse Boys en Spakenburg – Noordwijk. Live-flitsen van die duels zijn vanaf 14.00 uur te horen op 89.3 FM Radio West. Aansluitend volgen om 20.25 uur de samenvattingen op TV West.