Instellingen

Chinese restauranthouders slepen staat voor rechter

Draak
Draak

DEN HAAG - Chinese restauranthouders slepen de Nederlandse staat voor de rechter. Ze willen een wet terugdraaien die het moeilijker maakt geschikte koks uit China aan te trekken.

Door Marcel van den Eng

Voor de rechtbank in Den Haag staan woensdag de advocaten van de Landelijke Vereniging van Chinese Ondernemers Nederland (LFCON), de Vereniging Chinese Horeca-ondernemers (VCHO) en de Chinese Koks B.V.  tegenover de raadslieden van het ministerie van Sociale Zaken.

Eerder dit jaar luidde de VCHO de noodklok over een groot tekort aan goede koks. Sommige restaurants zouden daardoor zelfs de deuren hebben moeten sluiten.

'Ongeschikte kandidaten krijgen voorkeur'

Sinds dit jaar is een wet ingevoerd om Nederlanders en andere mensen uit de Europese Unie aan het werk te krijgen. Daarbij gaat het er niet om of er een geschikte kandidaat uit Nederland of de Europese Unie is, maar of een kandidaat ervoor opgeleid kan worden.

Volgens de VCHO krijgen ongeschikte werkzoekenden de voorkeur boven geschikte Chinese kandidaten.

'Invoering terugdraaien'

Daarom willen de Chinese restaurants dat de invoering van de nieuwe wet wordt teruggedraaid. Daarnaast willen ze dat het ministerie opschiet met de aanvragen die zijn ingediend voor werkvergunningen.