Instellingen

Ierse marine entert Katwijks vissersschip

KATWIJK - Een Katwijks vissersschip is vrijdag door de Ierse marine geënterd omdat vissers de regels zouden hebben overtreden. Dat meldden de Ierse strijdkrachten.

Rond het middaguur kwam een beambte aan boord, die zei dat het schip mee naar de wal moest.

Het gaat om de 144 meter lange Annelies Ilena (KW-174) uit Katwijk, een van de grootste vissersschepen ter wereld. Het heeft vijftig bemanningsleden aan boord. Eigenaar Parlevliet en Van der Plas uit Valkenburg weet niet wat de vissers precies hebben misdaan. 'Als het al een overtreding is, moet het een hele kleine zijn', zegt bestuursvoorzitter Dick Parlevliet.

Weekend op de wal

De Ierse marine kan niet zeggen waar de vissers van worden verdacht en of ze zijn gearresteerd. Parlevliet verwacht dat de bemanning het weekend op de wal moet doorbrengen. Hij wil niet zeggen wat dat het bedrijf kost.

Het schip voer bijna 200 kilometer ten noordwesten van Ierland. Volgens Parlevliet visten ze er naar horsmakrelen. De vangst was bestemd voor de Afrikaanse markt. Een marineschip begeleidde het schip naar de noordwestelijke vissersplaats Killybegs. Daar meerde het aan het einde van de avond aan. Het schip is daar overgedragen aan de Gardaí, de Ierse politie.