Instellingen

Ambassadeur Angola wil aangifte doen tegen PowNews-verslaggever

PowNed
© PowNed

DEN HAAG - De ambassadeur van Angola wil aangifte doen tegen PowNews-verslaggever Danny Ghosen voor poging tot huisvredebreuk in Den Haag. Dat blijkt uit een brief van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. De Angolese ambassade heeft hierover al contact gehad met de politie.

Ghosen werd woensdag mishandeld toen hij personeel van de Angolese ambassade aansprak op een foutgeparkeerde auto.

De man die de verslaggever mishandelde, was een 35-jarige medewerker die al jaren voor de ambassade werkt, maar geen diplomatieke status heeft. De politie heeft vrijdag twee medewerkers van de ambassade verhoord, ze worden verdacht van mishandeling van de Powned-journalist. De twee verdachten hebben een verklaring afgelegd op het politiebureau. Doordat de twee ambassademedewerkers geen diplomatieke status hebben kunnen ze vervolgd worden.

Bezoek aan Nederland

De hoogste ambtenaar van het Angolese ministerie van Buitenlandse Zaken brengt komende maandag en dinsdag een bezoek aan Nederland, omdat Angola bezorgd is dat de bilaterale betrekkingen door de kwestie rond de mishandeling van de PowNews-verslaggever schade oplopen.

Afgelopen donderdag was de Angolese ambassadeur al op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om te spreken over het incident. 'In dit gesprek is benadrukt dat staf van ambassades zich dient te houden aan de Nederlandse wet en dat Nederland persvrijheid hoog in het vaandel heeft. Daarbij is bovendien gesteld dat het gebruik van geweld in alle omstandigheden onacceptabel is', aldus Timmermans in zijn brief.

Verbazing bij PowNed

PowNed-directeur Dominique Weesie reageerde verbaasd. 'De ambassadeur heeft vanochtend in zijn gesprek met mij zijn excuses aangeboden. Over een aangifte heeft hij met geen woord gerept. Ik sta ervan te kijken.'

Weesie is benieuwd naar de juridische gang van zaken. 'Is het dan de staat Angola die Danny aanklaagt? Ik neem het voor kennisgeving aan, en we wachten het af.' Donderdag had de ambassadeur Weesie uitgenodigd om vrijdag het incident te bespreken.

Foto: PowNed