Instellingen

Angola eist excuses van PowNews

© PowNed

DEN HAAG - De ambassade van Angola in Den Haag wil binnen een week openbare excuses van het programma PowNews. De diplomaten ontkennen ten stelligste dat de ambassadeur eerder zelf excuses heeft aangeboden aan PowNews-verslaggever Danny Ghosen.

Ghosen werd woensdag nogal stevig aangepakt toen hij voor de deur van de ambassade in Den Haag een verkeerd geparkeerde diplomatenauto zag en daar wat van zei. De verslaggever hield aan de mishandeling een losse tand, pijn in zijn kaak en een bloedlip over.

'Ambassadeur heeft gelogen'

PowNed-directeur Dominique Weesie liet zaterdagavond weten geen excuses te zullen maken. Volgens Weesie heeft de ambassadeur tot vier keer toe gelogen: bij de ontkenning van de excuses, bij de bewering dat Ghosen met geen vinger is aangeraakt, over de aangifte die de ambassade wilde doen en over een gezamenlijke verklaring waarvan de ambassade op het laatste moment afzag.

Weesie had vrijdag een ontmoeting met de Angolese ambassadeur. Na afloop liet hij nog weten dat Angola excuses had aangeboden.

'PowNed moet excuses aanbieden'

De ambassade zegt in de verklaring dat het programma van PowNed binnen een week excuses moet aanbieden 'voor de schade aan het imago van Angola die deze incidenten hebben veroorzaakt en blijven veroorzaken.' Als het programma geen excuses maakt, stapt de ambassade misschien naar 'bevoegde nationale en internationale instanties om recht te doen aan haar geschonden waardigheid.'

In de verklaring staat verder dat de ambassadeur wel tegen Weesie heeft gezegd dat hij het incident betreurt. 'Puur als kalmerend gebaar.' Ook is volgens de verklaring in 'vriendelijke maar stevige termen' de schending van Angolees grondgebied door de tv-ploeg van PowNews veroordeeld. De Angolese vertegenwoordiging noemt het gedrag van Ghosen provocerend.

(Foto: PowNed)