Ongewenste vreemdeling 'Karate Bob' vecht uitzetting aan

DEN HAAG - Slobodan Mitric, bekend als Karate Bob, probeert woensdag bij de voorzieningenrechter in Den Haag te voorkomen dat hij wordt uitgezet naar zijn vaderland Servië. Mitric is tot ongewenst vreemdeling verklaard en Nederland wil hem daarom uitzetten.
De 65-jarige Mitric verblijft al zo'n 40 jaar in Nederland. Hij doodde in 1973 drie Serviërs die hem wilden liquideren. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 13 jaar.

Ongewenst vreemdeling

In 1986 bepaalde een rechter dat Nederland de voormalig geheim agent Mitric niet naar het toenmalig Joegoslavië mocht uitzetten, omdat hij daar vermoord zou kunnen worden. Nederland verklaarde hem wel tot ongewenst vreemdeling.
In 2006 werd vastgesteld dat Mitric Nederland alsnog moest verlaten. Vervolgens bepaalde een rechter in 2010 dat hij pas kon worden uitgezet nadat was uitgezocht of er gevaar voor hem dreigde. Begin januari 2012 deelde toenmalig minister Gerd Leers (Asiel) Mitric mee dat hij nauwelijks risico’s loopt in Servië.

Geheime executie

Volgens Henri Sarolea, zijn advocaat, heeft Mitric alle reden te vrezen voor zijn leven als hij wordt uitgezet. Door een conflict met zijn voormalige werkgever de geheime dienst, zou er nog steeds kans zijn op een geheime executie.