Instellingen

Burgemeester Katwijk zet hakken in het zand over drankbeleid

Terras Delft

KATWIJK - Burgemeester Jos Wienen van Katwijk zegt dat staatssecretaris Martin van Rijn van harte welkom is om te kijken hoe Katwijk omgaat met het verbod op alcohol voor 16- en 17-jarigen. Maar, hij is niet van plan zijn aanpak aan te passen.

'Den Haag maakt de wet, maar de handhaving is een taak van de gemeente', zegt burgemeester Wienen tegen Omroep West. 'Bij lokale problemen horen lokale verantwoordelijkheden.'

PvdA tegen gedoogbeleid 

De PvdA in de Tweede kamer zegt dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid snel met de gemeente Katwijk om tafel moet gaan zitten, om uit te leggen dat het écht de bedoeling is dat jongeren tot 18 jaar geen alcohol meer drinken.

'Ik wil heel graag dat de landelijke politici komen kijken hoe de problematiek in de praktijk in elkaar zit', zegt Wienen. 'Katwijk is voor de leeftijdsverhoging, heeft daar ook altijd voor gepleit. Maar, we willen het verstandig invoeren, om problemen te voorkomen.'

Bang voor overlast

Katwijk is bang voor overlast van jongeren die gaan rondhangen op straat, omdat ze de kroeg niet meer in mogen. Ook maakt de burgemeester zich zorgen over de opkomst van illegale drinktenten.

'De PvdA verbaast me, de partij was altijd tegen de leeftijdverhoging. Ik had meer terughoudendheid verwacht', zegt Wienen.