Haags onderzoeksinstituut: ‘Nederlandse wetenschap steeds innovatiever’

Schoolbord
Schoolbord
DEN HAAG - De Nederlandse wetenschap wordt steeds innovatiever op technologisch gebied. Er worden namelijk steeds meer patentaanvragen door universiteiten, onderzoeksinstituten en andere kennisinstellingen gedaan.
Het Rathenau Instituut in Den Haag bracht hierover maandag cijfers naar buiten. In 2009 vroegen de instellingen veertien keer zo vaak patent aan als in 1980.
Volgens het onderzoeksinstituut kun je aan het aantal patentaanvragen zien hoe innovatief een land is. Van 2005 tot en met 2009 vroegen wetenschapsinstellingen jaarlijks gemiddeld 370 keer patent aan.

Patent

Diegene die het patent aanvraagt mag de uitvinding als enige maken, kopen of beheren. Het is een exclusief eigendomsrecht op een uitvinding.
De onderzoekers van het Rathenau Instituut hebben ook bekeken wie de patentaanvragen gedaan hebben. Tegenwoordig zijn dat meer universiteiten en onderzoeksinstituten dan voorheen. In de eerste helft van de jaren ‘80 was dat 1,1 procent, en bijna 30 jaar later was dat 4,7 procent, aldus de onderzoekers.