Instellingen

Organisatie nucleaire top kost zeker 24 miljoen euro

World Forum Convention Center Den Haag
World Forum Convention Center Den Haag

DEN HAAG - De organisatie van de nucleaire topconferentie, over vier maanden in Den Haag, kost zeker 24 miljoen euro. Dat heeft minister-president Mark Rutte maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie.

Dat is nog exclusief de beveiligingskosten en reis- en verblijfkosten van delegatieleden en journalisten. De gemeente Den Haag draagt 3,5 miljoen euro bij, zegt burgemeester Van Aartsen.

'Grootste top ooit'

Op 24 en 25 maart wordt in het Haagse World Forum de 'grootste top ooit' in Nederland gehouden, de Nuclear Security Summit (NSS). Op de tweejaarlijkse internationale topconferentie wordt gesproken over hoe voorkomen kan worden dat nucleair materiaal in handen komt van kwaadwillenden. Voor de NSS komen naar verwachting 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten naar Den Haag. Onder meer de Amerikaanse president Obama wordt op de top verwacht, maar zijn komst is nog niet bevestigd. De deelnemende landen maken zelf bekend of zij in maart naar Nederland komen.

Strengste beveiligingsregime

De aanwezigheid van tientallen wereldleiders vergt het strengste beveiligingsregime. Over de aard van de maatregelen willen Rutte, Van Aartsen en het ministerie van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de organisatie, weinig zeggen.

Van Aartsen praatte vorige week al wel de directe omwonenden van het World Forum bij op een bewonersavond. De gevolgen voor de buurt zijn ingrijpend. Zo worden onder meer wegen afgesloten en kunnen trams niet rijden. De autoriteiten willen de overlast voor de stad zo klein mogelijk houden.