‘Sexy’ brief van tienduizenden euro’s op veiling in Den Haag

Museum voor communicatie
Museum voor communicatie
DEN HAAG - Op de postzegelveiling in het Museum voor Communicatie in Den Haag wordt vrijdag een ‘sexy’ brief uit 1860 geveild. De geschatte opbrengst ligt tussen de 30.000 en 50.000 euro.
Op de envelop om de brief zijn negen zegels van 10 cent geplakt, die zijn afgestempeld met het poststempel van Den Haag. Het zijn de eerste postzegels van Nederland met daarop een afbeelding van koning Willem III.
De brief is verstuurd naar Batavia, de toenmalige hoofdstad van Nederlands-Indië. De brief wordt ‘sexy’ genoemd vanwege de ‘overweldigende schoonheid en grote zeldzaamheid’ ervan. Volgens Peter Storm van Leeuwen van Van Dieten Postzegelveiling gaat het om een persoonlijke brief van jonkheer Van Panhuijs aan zijn neef in Batavia, die in die tijd naar Nederlands-Indië vertrok om te werken voor de spoorwegen. 'Veel correspondentie naar Nederlands-Indië was zakelijk van aard, maar deze acht kantjes tellende brief staat vol met ditjes en datjes over het dagelijkse leven van de jonkheer en zijn familie.'

Twee exemplaren

Het Museum voor Communicatie heeft ook een brief in haar collectie, afkomstig van dezelfde zender aan dezelfde ontvanger. Storm Van Leeuwen: 'Dit is ontzettend zeldzaam. De brieven zijn dus goed bewaard gebleven.'

Veiling

De brief is onderdeel van de collectie van de in 1998 overleden A. de Peijper. De Peijper was een bekende verzamelaar. Het eerste deel van zijn collectie wordt vrijdag geveild. De collectie bestaat uit losse postzegels en complete brieven met de originele postzegels er nog op.

Postzegel van een miljoen

Ter gelegenheid van de veiling haalt het Museum voor Communicatie de beroemdste postzegel ter wereld uit de kluis.  Het gaat om de Blauwe Mauritius, die meer dan 1 miljoen euro waard is.