Instellingen

Zorgcentrum Loevestein in Den Haag moet dicht

Thuiszorg steunkousen

DEN HAAG - Woonzorgcentrum Loevestein in de Haagse wijk Escamp gaat op 1 januari 2015 dicht. Dit melden medewerkers aan Omroep West. De directie probeert de 120 medewerkers van Loevestein bij andere verzorgingshuizen te plaatsen, maar houdt rekening met ontslagen. Voor de mensen die hun baan verliezen is er een sociaal plan.

Volgens de directie is de sluiting een direct gevolg van de kabinetsbezuinigingen. 'Omdat de overheid minder geld beschikbaar heeft voor zorg, vraagt zij van mensen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Vanaf begin 2013 komen alleen mensen met een flinke behoefte aan zorg in aanmerking voor wonen in een woonzorgcentrum. Hierdoor is de landelijke trend ingezet dat een deel van de bestaande verzorgingshuizen zal sluiten', staat in een persverklaring.

Medewerkers vrezen dat Florence meer verzorgingshuizen moet sluiten. 'Overal in het land is het kommer en kwel in de zorg door de bezuinigingen van het kabinet', vertelt een medewerker na afloop van een besloten personeelsbijeenkomst. 'Ik ben bang dat meer tehuizen van Florence op de schop gaan. De directie vertelde dat ze dat elk half jaar gaan bekijken'.

Onzekerheid

De vakbonden reageren bezorgd. 'Wij gaan alles doen om sluiting te voorkomen, want dit is niet nodig. Er komen steeds meer ouderen en die worden ook ouder', zegt Lilian Marijnissen van AbvaKabo FNV. Volgens Marijnissen hebben de zorginstellingen in Nederland het afgelopen jaar veel winst gemaakt. 'Daarom willen we eerst alle cijfers zien, voordat we akkoord kunnen gaan. Als Florence eigen vermogen heeft, moeten ze dat eerst aanspreken. Want sluiting brengt veel onzekerheid voor de bewoners en het personeel met zich mee'.